Anleggsarbeider en typisk årsak

- Anleggsarbeider er en typisk årsak til kvikkleireskred, uten at vi nå kan fastslå med sikkerhet at dette er årsaken til det som har skjedd i Namsos. Det sier sivilingeniør og informasjonssjef Kjell Hauge i NGI.

Han sier til NTB at skredet som har gått ved Namsos er et typisk kvikkleireskred. Kvikkleire mister all motstandsstyrke når det først løsner. Skredet har gått nær strandsonen. Et leirområde har løsnet i 200-300 meters bredde og gått ut i fjorden.

Menneskelig påvirkning som anleggsarbeid kan være årsaken til det som har skjedd. Hauge sier at sprenging alene sjelden er en utløsende faktor.

- Uansett blir det bare spekulasjoner hva som er årsaken til dette konkrete skredet, sier Hauge.

Han kjenner ikke til hvilke kartlegginger som er gjort i forkant av anleggsarbeidene.

- Så langt jeg kjenner til har NGI ikke kartlagt dette området, men det kan være undersøkt av geologer i den aktuelle regionen. Vi har tilbudt vår assistanse i forbindelse med det som har skjedd. Vi har fått beskjed om at to geologer er på vei til området.

Hauge sier at det aktuelle området rundt elva Namsen ikke er kartlagt i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat, men at dette arbeidet var nær en oppstart.