Nabo så hus og hytte bli feiet på sjøen

Forskrekket var 15-åringen vitne til at folk han visste hvem var, var fanget i hus som ble feiet på sjøen av leirraset i Namsos fredag. 

I stuen i et nabohus satt Espen Andresen bedagelig og så fjernsyn. Det var tidlig fredag middag og ingenting skjedde.

Med ett ble han vekket opp av kraftig risting. I og for seg ikke noe uvanlig fordi det pågikk stadig sprengningsarbeid på veien. Men han reiste seg og tittet ut, og det han så rystet ham:

Over på få minutter

- Jeg så at et ras buldret 200-300 meter unna. Jord- og leiremasser feiet med seg alt, blant annet seks hus, en hytte og to biler. Jeg så ikke noen folk, men regner med at det var noen i husene, sier Espen Andresen.

Da NTB snakket med ham vel en time etter raset skjedde, var dykkere allerede i gang i sjøen for å søke etter eventuelle folk som var blitt med husvrakene ut i vannet. Og veiene inn i området var avsperret.

- Jeg har inntrykk av at politiet kom ganske fort til åstedet og fikk satt opp sperringer. Selv om jeg hadde meldt meg til redningsarbeid, ville jeg ikke bli sluppet inn, sier Espen.

- Jeg har aldri opplevd verre, og håper at jeg aldri får oppleve det igjen, sier han til NTB.

Katastrofeberedskap

Både Namsos kommune og Sykehuset Namsos slo full katastrofealarm da det ble kjent at eiendom var tatt av leirraset i Kattmarkveien.

Politiet har opprettet samarbeid med kommunens kriseledelse, og på sykehuset er man innstilt på å ta imot et større antall skadde enn normalt. Sju personer var ved 13.30-tiden reddet ut fra rasområdet.
Det var da ikke meldt om skadde eller omkomne, får NTB opplyst.

Kirken i Namsos er en del av kriseberedskapen i kommunen. En diakon går inn i den kommunale krisegruppen og formidler videre til kirken hva den kan bidra med i en slik situasjon.

Da NTB tidlig fredag middag var i kontakt med prost Inge Thorsen, var han ikke orientert om raset i Kattmarkveien.