Thon Hotel Halden

Thon Hotel Halden

Sted: Halden

Kontraktsum eks mva: 100 millioner kroner

Prosjekttype: Hotell og leiligheter

Bruttoareal: 6.555 kvm

Antall rom: 88 rom og i tillegg til 16 leiligheter

Byggherre: Planbo Bolig AS

Totalentreprenør: Backe Østfold

Arkitekt: Stenseth Grimsrud Arkitekter

Rådgivere: RIB: Sweco - Prosjekteringsledelse: Julsen & Poppe - RIBR/Lyd: Cowi - RIG: Multiconsult avd. Noteby - RIE: Ing. Evensen - RI VVS: Opstad & Andersen

Underentreprenører og leverandører: Stikningsingeniør: Geo-Øst - Råbygg, stål/hulldekker: Kynningsrud Prefab - Peling: Kynningsrud - TUE Ventilasjon: ISS Facility - TUE Rør: Nordiske Varme Sanitær - TUE Elektro: Sønnico Installasjon - Elementer, yttervegg/tak: ByggTeknikk - Grunnarbeider: Leif Grimsrud - Baderomskabiner: Part AB - Hotellinnredning: SIAS – Strømmen Innredninger - Fjernvarmeleveranse: Teknotherm - Avfallshåndtering: Kai Arne Humlekjær - Gipsvegger og gipshimling: Vegg- og Takmontasje - Blikkenslagerarbeider: Terje W. Granstrøm - Vinduslev.: H-Fönsteret Lysekil - Låssystem og beslag: Låsgruppen Fredrikstad - Parkettarbeider: Bo Andrén Norge - Taktekkingsarbeider: Icopal Tak Øst - Brannisolering / branntetting / ståldører: KAEFER Isolering - Kjøkken/garderobearbeider: Byggmakker Herføll (Sigdal kjøkken og garderober) - Fasadeglass: EMA Glass - Mur- og flisarbeider: Per Chr. Gram – Johannessen - Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting - Leveranse innerdører: Dooria Norge Prosjekt - Malerarbeider: Hagelund og Gundersen - Leverandør byggevarer: XL Bygg Knatterudfjellet - Leveranse foldevegg: Trysil Treforedling - Leveranse ståldører: Daloc - Branngardin: BVS Brannvernsy-stemer - Balkongrekkverk: Sagstuen - Systemhimlinger: Byggmontøreren

Haldensere vet å utvikle suksessrike kombinasjoner. Denne gang kan Thon Hotel Halden tilby et flunkende nytt overnattingssted, som også inneholder 16 leiligheter.

På slutten av fjoråret åpnet Brygga kultursal, som også hadde omsorgsleiligheter å tilby i samme prosjektet. En uforenlig blanding, sa tvilerne og tok skammelig feil. I disse dager åpner det nye hotellet på nabotomta, der gjestene kan trekke veksler på kultursalens tilbud og kulturen kan nyte godt av hotellets fasiliteter og serveringsmuligheter.

– Hele dette kvartalet kjennetegnes ved en blandet bruk av lokaler: hotell, leiligheter, øvingslokaler og omsorgsboliger, sier arkitekt Markus Linge hos Stenseth Grimsrud Arkitekter AS. De kjenner byens reguleringsbestemmelser gjennom å ha vært arkitekter både for kultursalen og på Fredriksten Brygge tidligere. Halden kommune kjenner ansvaret for å ivareta den spesielle bebyggelsen og har lagt en del føringer når det gjelder nybygg. – Ofte kan det være et ønske å få til noe annet innenfor disse rammene, noe med mer schwung over, forteller Linge.

Hoffleverandør
– Planbo er et datterselskap av børsnoterte Faktor Eiendom ASA. De siste årene har vi hvert år levert ca 450 boenheter, men dette hotellet i Halden er det første vi utvikler. Planbo Resort skal drifte hotellet som en franchise for Thon Hotels, og vil få i overkant av 20 ansatte, sier prosjektleder for byggherren, Håkon Gloslie, som fortsetter: – Vår første utfordring var at vi i egen organisasjon ikke hadde hotellekspertise. Vi visste ikke hvordan vi skulle gripe inn for å utvikle et hotell. Den ekspertisen sørget vi tidlig for å knytte til oss, gjennom ansettelse av personer med betydelig kompetanse og erfaring.

Den tidligere oppstillingsplassen for busser ligger midt i smørøyet i et spennende utviklingsområde i Halden. Den nederste delen av elveoset består av oppmudret rester av sagflis, ikke overraskende er bæreevnen lik null. Kynningsrud Fundamentering utførte også peling på kulturhuset og for ikke å risikere setninger på ferdige konstruksjoner ble det i randsonen den gang slått ned friksjonspeler for det nye hotellet.

Takkonstruksjon i tre
Bæresystemet er prefabrikkerte vegger, hulldekker, stålbæring og prefabrikkerte trappesjakter. Badekabiner fra Part AB ble heist inn i råbyggsfasen. – Utfordringen var takkonstruksjonene, med mange forskjellige fall og vinkler. For i det hele tatt å bli ferdige brukte vi en elementkonstruksjon i tre fra Bygg Teknikk AS i Moss, som er lagt oppe i bæreprofilene i stål.

Underveis ble det lagt en midlertidig dobbelt tekking på elementene i fjerde, slik at vi kunne begynne på himlinger og innredninger i første etasje, forklarer Backe Østfolds prosjektleder Øystein Kongsbakk. ByggTeknikk leverte også ytterveggselementene, de var ferdig kledd og ble heist på plass med kranbil/mobilkran. All øvrig materialhåndtering/innheising er utført med en Teleporter.

Sambruk med kultursalen
Det er ikke gravd ut kjeller, det tekniske rommet ligger i første etasje sammen med 35 parkeringsplasser med innkjøring fra sørvest. I første etasje ligger foruten resepsjonsområdet, møterom og en delbar konferansesal, også en Big Horn Steak House restaurant med 110 sitteplasser. Dette kjøkkenet skal også kunne serve kommende arrangementer i kultursalen. Sambruk av lokaler er mulig gjennom en seksjoneringsport som kan åpnes og som leder inn i kultursalens foajé. Kjøkkenet og hotellet forøvrig har støpt selvbærende dekke som er isolert og foret opp med påstøp med innlagt gulvvarme.

Hotellet, som blir Haldens største, har fire fulle etasjer, i tillegg til en loftsetasje med fem leiligheter. I andre og tredje etasje ligger hotellets to suiter, mens det i øvrige etasjer ligger romslige leiligheter. I andre etasje finnes også kontorlokaler som er utleid. Oppvarmingen her og i alle leiligheter er vannbåren gulvvarme, mens hotellrommene har konvektorer. Det er kjøling på ventilasjon og persiennestyring på solsiden. Inngangene til leiligheter og kontorer er fra sydvest og er atskilt fra hotellets egen hovedinngang.

Byggeskikk og miljø
Stenseth Grimsrud Arkitekter har vært lydig mot byens oppfatning av byggeskikk og bygningsmiljø, men har allikevel til de grader klart å få til «noe mer schwung». Det er et krav at maksimal visuell fasadelengde ikke skal overskride 21 meter, og hotellets store kompleks er oppdelt i mange bygningsvolumer ved å stykke opp fasadelengdene og ved å variere materialbruken.

Resultatet er tilsynelatende flere bygninger, med forskjellige vindusformer og takformer. Hovedtaket er zinkkledd, mens den lavere bebyggelsen har tradisjonell takstein. Den markante runde hjørnefasaden går over alle fem etasjene og skinner i glass. Den har formparallell til en halvsirkelformet trebygning – Basaren – fra første halvdel av attenhundretallet, som ligger på torget et steinkast unna.

Perle av en beliggenhet
Beliggenheten på brygga med det som flere ganger er kåret til Norges beste gjestehavn som nærmeste nabo er upåklagelig. Utsikten utover havna og opp mot en lyssatt Fredriksten festning bør være en magnet både fra leilighetene, hotellrom og for de ca 300 gjestene på Big Horns uteservering langs Bryggepromenaden.

Backe Østfold har overlevert bygget i henhold til kontrakt, men utfører noen finjusteringer, samt foretar en fullverdig oppgradering av utomhusområdene. Spesielt legges det mye arbeid i grøntområdene i Fjøsgata, som kommer til å fremstå som en miljøgate når sommer – og turistsesongen setter inn for fullt.

Totalentreprenør Backe Østfold må nesten regnes som hoffleverandør for byggherre Planbo AS. Det bør også nevnes at Planbo synes å ha fått utført mye god entreprenørskap på 6.555 kvm for en levelig sum med Backe Østfold. Kontrakten er på 100 millioner kroner eks. mva.

– Dette er det femte større prosjektet de gjør for oss på få år. Det sier seg selv at vi er svært godt fornøyde, sier Håkon Gloslie fra Planbo AS.

Tekt og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter