Pirsenter III

Pirsenter III

Sted: Havnegata 7- 9, Trondheim

Prosjekttype: Næringsbygg

Kontraktssum inkl. mva: 210 millioner

Bruttoareal: 14.000 kvm inkl. 2000 kvm garasje

Byggherre: PirSenter III AS

Totalentreprenør: Reinertsen AS

Arkitekt: Per Knudsen Arkitektkontor / Plus Arkitektur

Byggherreombud: PTL

Rådgivere: RIB/RIV: Rambøll Norge - RIE: Elplan l Geotekniske undersøkelser: NGI

Underentreprenører/leverandører: Spunt/peling: Fundamentering - Himlinger/systemvegger: Moelven Nordia - Branntetting/isolering og ståldører: Thermax - Rørlegger: Rørfunn - Elektro: Argon Elektro - Maler: Rosenborg Malerteam - Prefabrikkerte betongelementer: Contiga - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Dører: Swedoor - Glassfasade/inngangsparti: Ratdal - Ventilasjon: GK Norge - Parkett: Brechan Bygg og Snekkerservice - Taktekking: Tecnotak - Blikkenslager: Olaf Hansen - Avfallsbehandling: Retura TRV - Maskinutleie: Cramo - Byggevarer: XL Bygg GT Strøm

Et komplett Pirsenter står nå ferdig noen meter fra Trondheimsfjorden etter at Reinertsen Entreprenør ferdigstilte tredje byggetrinn i februar i år.

Den nye bygningsmassen blir knyttet til «gatenettet» i Pirsenteret for øvrig slik at alle gamle og nye bygninger er sammenbygd til ett stort bygningsmiljø.

– Pirsenteret har vært og er et populært sted å være og blant annet er det et stort nyskapingsmiljø her. Det etableres 10-15 nye bedrifter her årlig i samarbeid med Sintef, NTNU og næringslivet for øvrig. I det siste byggetrinnet er ca 60 prosent av arealene utleid til egne leietakerne som vokser.

Dette er morgendagens bedrifter bl.a. innen offshore, miljø, fiskeri, havbruk, IT, instrumentering, satellittkommunikasjon og innen økonomi, finans, undervisning og service i et mangfoldig miljø. I nedgangstider for en bransje berører det kanskje 10-15 prosent av byggets leietakere, sier daglig leder Svein Tryggestad i Pir Management, som ser det som en fordel å ha flere bein å stå på.

Prefabrikkert
Han sier seg godt fornøyd med de prefabrikkerte elementene som foruten glass og tre også innbefatter heis- og trappesjakter og søyler i kjeller og synes montasjen har gått rimelig raskt. Det er kun bunnplate og ytterveggene i kjeller som er plasstøpte og vanntette konstruksjoner.

– Framdriften er holdt fra vi skrev kontrakt med totalentreprenøren, sier Tryggestad. Første del-overlevering skjedde til skolestart i fjor, da BI flyttet inn i sine utvidede lokaler.

I takt med «floa»
Ifølge prosjektleder Siri Moen i Reinertsen Entreprenør var grunnforholdene vanskelige med vann inn fra alle kanter.  Byggene ligger på en fylling, og det måtte støpes vanntette betongkonstruksjoner 30 – 45 cm tykke med ekstra tiltak i støpeskjøtene. – Vi måtte jobbe i takt med «floa». I Trondhjemsfjorden er det er stor forskjell på flo og fjære. Vi fulgte godt med i værvarslingen, og når det var fullmåne. I perioder når været sto rett på, var det så ille at vi måtte vurdere hvilke typer arbeid som kunne utføres, sier Moen. Den vanntette parkeringskjelleren omfatter 74 p-plasser i kjeller pluss tekniske rom. Totalt ca 2000 kvm.

Videreføring
– For oss har det vært viktig at dette byggetrinnet skal være en videreføring av byggetrinn II og at disse skal smelte sammen til en helhet. Derfor har vi beholdt de fasadeløsningene vi hadde i byggetrinn II også i dette tredje byggetrinnet, sier arkitekt Eivind Bjørbekk i Per Knudsen Arkitektkontor. Det er benyttet Sapa fasadesystem i samtlige glassvegger.

Glassgårdene
– For å hindre kaldras ved glassfasadene ser man ofte at det er plassert radiatorer oppetter fasadene. Dette er unngått her ved at avstivingsbjelkene i hvert etasjeskille også fungerer som radiator. På denne måten beholdes glassfasadens rene og enkle uttrykk.

Glassfasader i kontorblokkene
Fasadene er underdelt med ulike intervaller i etasjene, og fargede glassplater i emalitt er innlagt for å gi fasaden en egen karakter – inspirert av «Mondrianske» bildekomposisjoner.

Glassfasaden som vender mot byen har innlagte trepaneler slik som i fasaden som vender mot Pirbadet og sjøsiden. På denne måten har man fått knyttet sammen de ulike byggetrinnene i anlegget, slik at de samlet utgjør én enhet, poengterer Bjørbekk.

Mye lys
Tryggestad peker på at det er lagt vekt på store vindusflater med mye lys. Fra bygget ser man ut over det meste av Trondheim. Munkholmen på den ene siden og Ladehammeren, Tyholt, Festningen og Domkirken på den andre siden.

Det er solid kvalitet i fellesareal. Gulvene i gang- og trappearealer er i hel eik. I første etasje er det robuste og evigvarende marmorfliser, slik at man ikke skal kunne se forskjell på gulvene i det 20 år gamle bygget og i nybyggene.

Sjøvannskjølesystem og varmepumpe
Byggene er utstyrt med et vannbårent varmeanlegg forsynt med varmvann fra fjernvarmenettet, som betjener ventilasjons- og radiatoranlegget samt varmtvannstilberedning. I tillegg har Pirsenteret eget sjøvannsanlegg som benyttes både til oppvarming og kjøling, og alle byggetrinnene er knyttet til dette systemet.

– Vi har et tett samarbeid med Enova om energiøkonomisering, og Pirsenteret har nå investert i egen varmepumpe som knyttes til sjøvannsanlegget. Sjøvannet kommer opp med en viss temperatur og går ut igjen noen grader kaldere. For hver kilowatt strøm vi bruker på å pumpe opp vann, får vi ut ca 4 kilowatt energi til varme, forteller Tryggestad.

Sjøvannskjølesystemet benyttes til sentral kjøling i ventilasjonsaggregatene og til tilleggskjøling via kjølebafler montert i kontorer og møterom.

Luftbehandling
Byggene har balansert ventilasjon med tilførsel av filtrert og temperert luft og sentralavtrekk. Ventilasjonsanlegget har ikke noen oppvarmingsfunksjon ved normal drift, men skal dekke kjølebehov i rom med klimakrav.

Automatisering
Alt styres automatisk i forhold til bruken av arealene. Bevegelsesfølere registrerer når et rom blir tatt i bruk og slår på lyset og starter oppvarming eller ventilasjon/kjøling etter behov.

Bygget er utstyrt med adgangskontroll/kortlesere ved alle hovedinnganger samt inn til de enkelte leietagere. Adgangskontrollanlegget er knyttet til innbruddsanlegget som er tidsinnstilt. Skal man jobbe overtid om kvelden må man via kortsystemet kjøpe seg tid utover de fastsatte tidspunkt for automatisk styring av bl.a. innbruddsalarm og ventilasjonsanlegg. 

Byggene har utvendig motorstyrt solavskjerming mot sør-øst, sør og sør-vest.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter