Lundekroken

Lundekroken

Sted: Slependveien, Asker

Kontraktssum: 265 mill kr – med tilleggsarbeider: Ca 340 mill kr

Prosjekttype:
110 boliger – næringsbygg

Areal: Ca 29.000 kvadratmeter

Byggherre: Sektor Eiendomspartner

Totalentreprenør:
AF Bygg Oslo

Arkitekt: Opsal & Gabrielsen/L2 Arkitekter

Rådgivere: RIB: Stormorken & Hamre - RIV: Sillerud - Brannteknikk: NBC Norsk Brannconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Ørnulf Wiig Installasjon - Rørlegger: Mercur VVS - Ventilasjon: Gupex - Dører: Swedoor - Vinduer: Norgesvinduet - Branntetting: Bygg og Brannsikring - Betongelementer: Loe Betongelementer - Grunnarbeider: Håkanes Maskin - Peling: Kynningsrud - Plattendekker: Systemblokk Telemark - Ståldører: Daloc - Stillas: Byggesystemer Oslo - Betongtrapper: Norelement - Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp - Prefabrikkerte badekabiner: Norac - Parkett: ParkettPartner - Kjøkken/garderober: Sigdal Kjøkken - Blikkenslager: Franke Onsrud - Taktekking: Euro-Blikkk og Tak - Anleggsgartner: Steen & Lund - Asfalt: NCC Roads

Bolig og næring er nødvendigvis ikke motsetninger. Lundekroken i Asker kommune er et godt eksempel på hvordan ulike formål kan ha gjensidig nytte av hverandre.

Boligene ligger bare noen få hundre meter fra sjøen og er plassert tilbaketrukket fra motorveien, samt at de skjermes fra motorveien via forretningsbygget.

AF Bygg Oslo har bygget tre boligblokker bestående av 110 leiligheter, næringsareal og underliggende parkeringskjeller. Prosjektet overleveres 1. april. Næringsbygget inneholder Rema 1000 butikk, Garderobemannen med salg av garderobesystemer og et trimsenter. Disse har selv stått for innredningen av sine lokaler.

Kvikkleire
– Grunnarbeidene ble utført i perioden januar – august 2007. Det er kjørt ut ca 100 000 kbm masse. Logistikken har gått bra. Mens vi gravde ut, jobba vi fra 07.00 morgen til 20.00 om kvelden. Kvikkleire i grunnen gjorde at vi måtte grave oss ned 7-8 meter og kalkstabilisere. Det ble lagt igjen 5 kg kalk per løpemeter. Det ble satt tett med stålkjernepeler som fundamentering. Oppå stålkjernepelene er det støpt en 60 cm vanntett konstruksjon, en betongplate som byggene står på.

Grunnvannstanden som ble senket tre meter under byggingen ble hevet igjen etter ferdigstillelse av grunnarbeidene, forteller prosjektleder Bent E. Thune-Holm i AF Bygg Oslo.

Totalentreprenøren har hatt mellom 60 og 70 egne ansatte (betong og tømrerarbeidene). På topp har det jobbet 110 mann totalt. AF Bygg Oslo har holdt framdriften hele tiden og overleverer til rett tid. – 27 måneder var en riktig byggetid på dette prosjektet, konkluderer Thune-Holm.

Universell utforming
– En stor andel av de 110 leilighetene har universell utforming. Rullestolbrukeren er blitt retningsgivende for en del avstander og bredder og høyder. Alle rommene i leilighetene, bortsett fra i de største over to plan, er tilpasset rullestolbrukere. Det skal være fremkommelighet for rullestolbrukere alle steder i bebyggelsen også i uteområdene. For eksempel skal stigningsforholdene være tilpasset. Farger deler opp tunene, slik at det blir lettere for svaksynte å finne frem til sin leilighet, forteller arkitekt Lars Opsal i Opsal og Gabrielsen Arkitekter MNAL.

– Det viktigste med universell utforming er at man kan bli boende i sin leilighet, hvis man blir funksjonshemmet, og kan bo der lengre enn det man ellers kunne ha gjort, sier han og legger til at Husbanken godkjente prosjektet for finansiering av Husbanken.

– Den universelle utformingen samt noen grep på energisiden var hovedgrunnen til Husbankfinansieringen. Det er ekstra isolert foran dekkeforkanter og skillevegger som vanligvis har et større varmetap. Vinduene har en U-verdi på 0,9.Husbanken har vært meget interessert i dette leilighetsprosjektet til bruk i foredragssammenheng, opplyser Opsal.

55 kvadratmeter
Han påpeker at en leilighetsstørrelse på ca 55 kvadratmeter dessverre er en ganske typisk størrelse for moderne boligbyggeri og den leilighetsstørrelse utbyggerne helst vil ha for å få flest leiligheter i bygget. I dette boligkomplekset varierer leilighetsstørrelsene fra 2-roms på 49,4 kvm, 3-roms på 66 og 73 kvm og 4-roms leiligheter på 99,3 og 121,5 kvm.
De fleste er gjennomgående leiligheter med dagslys fra begge sider. Alle leilighetene har balkong. Toppetasjene får meget stor uteplass. Alle lavblokkene får tilgang til lekeområde for barn. Det er også lagt stor vekt på utebelysning.

Det er stort garasjeanlegg til forretningsdriften, men det er også en stor bilandel i garasjene til leilighetene. Asker kommune har et snitt på 1,4 bil per leilighet.

Glassfasade
Glassfasaden i treningssenteret har fått en spesiell solavskjerming. – Vi laget en solstudie der vi i samarbeid med leverandøren fant ut at det var mye lav morgensol direkte inn i treningssenteret. Resultatet ble 12 lameller som står i en fast vinkel på ca 25 grader på glassfasaden. Solavskjerming er et viktig element som gir fasaden et sammenhengende horisontalt uttrykk, sier arkitekt James Watkins.

Variasjon og mangfold
Det er arkitektens visjon at den estetiske utformingen er basert på at boligene og deres utearealer skal uttrykke et mangfold gjennom fasadevariasjoner. Det at noen balkonger er «trukket sammen» med naboens balkong, gjør at man bryter ned den vanlige repetisjonen som preger vanlig blokkbebyggelse.

Områdets helhetlige karakter er beslektet med funksjonalismens arkitektur og vil fremstå som en lys, moderne bebyggelse som «fanger» lyset. Som hovedmateriale er det valgt lyst (hvitt) trepanel i fasadenes ytre del og på balkongene.

Arkitekten har tatt utgangspunkt i tomten og utformet leilighetsprosjektet på denne måten. Han har vært opptatt av å skape et sammenhengende strøk som knyttes sammen med det offentlige gang- og sykkelveinettet som går langs Slependveien i Asker.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter