Kongshaug

Kongshaug

Sted: Sola

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 150 millioner kroner

Salgbart areal: 9.455 kvm

Byggherre: Skanska Bolig

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Rambøll Arkitektur

Rådgivere: RIB, RIV, RIE og RIBr: Multiconsult - RIGeo: Albert Ølnes

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: ANKO - Grunnarbeider: Kolnes Maskin - Peling: Holt Risa - Betongarbeider: Skanska - Hulldekker og balkonger: Spenncon - Stålkonstruksjoner: SL Mekaniske - Lettak: Lett-tak Systemer - Taktekking: IcopalTak Vest - Vinduer: NorDan - Maler: R Olufsen maler og gulvleggerservice - Parkett: Bo Andren Norge - Murer og flislegger: Vest-Mur - Blikkenslager: Habi - Rørlegger: Teknisk Bureau - Ventilasjon: Hamstad - Elektro: Klepp Installasjon (nå Simex) - Kjøkken, bad og garderobe: Norema - Brannisolasjon: Lilleland - Låser og beslag: TrioVing - Porter og ståldører: Hørmann Vest Norge - Aluminiumsdører: Rubicon - Boder: Inno Tec - Anleggsgartner: Virgo - Rekkverk: Trappeteknikk - Innerdører: Swedoor

I Sola sentrum har Skanska Norge ført opp seks bygg med 143 leiligheter for Skanska Bolig uten noen merknader i overtakelsesprotokollen.

Prosjektleder Geir Syvertsen i Skanska Norge forteller at et slikt resultat ikke kommer av seg selv. – Vi går for eksempel tre runder i leilighetene for å se etter feil som skal utbedres. Først alene, så med kunden 14 dager før overtakelse og så en ferdigbefaring ved overtakelsen.

150 millioner kroner
Alle de seks byggene i prosjektet Kongshaug er på fem etasjer. Den øverste etasjen er inntrukket. De 143 leilighetene har et samlet salgbart areal på 9.455 kvadratmeter. Byggene er tegnet av Rambøll Arkitektur og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge. Totalkostnaden er på 150 mill kr eks mva. Byggestart var høsten 2003. Siste byggetrinn stod ferdig i fjor høst.

Jostein Hegreberg i Skanska Bolig sier at leilighetene varierer fra 48 til 130 kvadratmeter. Han beskriver standarden som god. – Leilighetene vender mot sør eller vest, noe som gir gode solforhold. Alle leilighetene har enten terrasser på bakkeplan, balkonger eller takterrasser. Under byggene er det et felles parkeringsanlegg der alle leilighetene har egen parkeringsplass og bod. Leilighetene har livsløpsstandard (med unntak av tilgang til terrasser i toppleilighetene). Området rundt byggene er barnevennlig.

Friksjonspeler
Kongshaug ligger rett ved Sola kulturhus. Tomten er flat og på cirka ti mål. Grunnen består av leire og morene, noe som nødvendiggjorde at byggene måtte stå på friksjonspeler. 

Byggene er rektangulære. Kjellerne er plasstøpte. Bærende konstruksjon over bakkenivå er i stålsøyler og hulldekker. Takene er flate, isolerte og papptekket, med unntak av den tilbaketrukne femte etasjen som har lettak. Fasadene har teglforblending (i lys kloster) og mørktbeiset trepanel. Trappehusene er prefabrikkert og har fasader i frilagt betong. Gulvene i leilighetene er oppforet 17 cm, inkludert parkett, for å få trinnløse gulv inn til bad. Leilighetene har innvendige vegger med stålstendere og gipsplater. Det er parkett på gulv i stue og soverom og fliser på baderomsgulvene.

Syvertsen sier at grunnforholdene var den største utfordringen i dette prosjektet. – Selve byggingen gikk greit.

Varmesentral
Av spesielle løsninger trekker Syvertsen fram varmesentralen i byggetrinn 2. – Lyse opererer en gassfyrt varmesentral som gir varmt vann til vannbåren gulvvarme på badene, radiator i stuene og varmt tappevann. Tappevannet varmes opp i varmeveksler i hver leilighet, noe som gjør at varmtvannsberedere ikke trengs i leilighetene.

– Vi brukte også gass som byggvarme for å tørke ut byggene. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Leilighetene har mekanisk avtrekk. Byggene ligger rundt et tun med lekeplasser, sittegrupper, stier og belysning. Nedgravde bosscontainere er også plassert i tunet. Dette er en enkel måte å samle boss på, gir god sortering og er lett å tømme.

Læreprosess
Ifølge Syvertsen var det ingen fraværsskader under byggearbeidene. – De seks byggene er ganske like, så vi har egentlig repetert det første bygget fem ganger, noe som ga stor gevinst både kostnadsmessig og kvalitetsmessig. Sorteringsgraden for byggavfall er på 60 prosent.

Ingeniør Per Tonning i Rambøll Arkitektur forteller at den største utfordringen i prosjektering av Kongshaug var å utnytte tomten slik at solforholdene ble best mulig.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter