Satser milliarder

Det skal satses milliardbeløp på veier og jernbane i Norge de kommende ti årene. Forventningene til nasjonal transportplan 2010-2019 er skyhøye rundt omkring i landet.

Fredag kommer tallene. Da skal samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) holde pressekonferanse i Oslo om hvor mange milliarder regjeringen er villig til å bruke for å styrke de ulike transportformene i Norge. Samtidig holder fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) pressekonferanse i Ålesund om regjeringens satsing på sjøtransport og maritim infrastruktur i nasjonal transportplan.

Veier og jernbane
Det er bebudet en rekordstor satsing på veier og jernbane, men også på flytransport og sjøtransport. Transportetatene Statens vegvesen, Jernbaneverket og Kystverket samt Avinor AS har laget et planforslag til Nasjonal transportplan. Det er ventet at rammene blir ekstra store, blant annet som følge av den økende arbeidsledigheten landet er på vei inn i som en følge av finanskrisen. Transportplanen blir en viktig del av regjeringens mottrekk.

Forventningene er spesielt store på veisektoren. Det er en utbredt oppfatning at Norge er et u-land når det gjelder veistandard.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) har da også lovet penger til veisatsinger både i nord og i sør. Om hun vil matche Fremskrittspartiets budsjett på 792 milliarder kroner bare til veibygging i tiårsperioden er likevel tvilsomt.

Nord og sør
- Vi skal øke satsingen på infrastrukturen nord-sør. Bedre veier og tett flyplassnett betyr enda mer i Nord-Norge enn andre steder. Dessuten skal vi knytte Norge bedre an til nabolandene i øst, sa Navarsete da hun var i Tromsø dagen før dagen. Særlig vil hun styrke E6 gjennom landsdelen.

I Gudbrandsdalen er det også store forventninger til ny E6. Ordførerne i Sør-Fron, Nord-Fron, Ringebu og Sel tar fredag turen til Oslo for å være til stede når samferdselsministeren legger fram Nasjonal transportplan for de kommende ti årene.

- Vi må få penger til ny E6 nå sier Aksel Eng, ordfører i Sør-Fron kommune og talsmann for ordføreraksjonen Ny E6 nå!. Mellom 1997 og 2006 mistet 67 personer livet i trafikkulykker på E6 i Gudbrandsdalen, og 50 personer ble skadd.

Sørlandet og Vest-Norge
Av presseomtalen i forkant av fredagens store pakkeåpning leser vi også at det forventes milliarder til ny E16 på Sørlandet og at det er rom for atskillige milliarder til en bedre kyststamvei mellom Kristiansand og Trondheim - E39. Her må det bygges bruer og tunneler for gigantsummer for å få en ferjefri stamvei. Det må nok flere veiplanperioder til før målet om en tilfredsstillende hovedvei sør-nord er nådd gjennom denne nesten helt jernbaneløse delen av landet.

På Østlandet har det vært krav om mer satsing på tog. NSB har lovet å doble togtrafikken på Østlandet dersom regjeringen gjør alvor av løftene om en gigantsatsing på jernbanen.

Det er ventet at togstrekningene Oslo-Skien, Oslo-Lillehammer og Oslo-Fredrikstad er blant de største satsingsområdene når regjeringen legger fram Nasjonal transportplan fredag.