Nedgang i utlån med pant i bolig

Finansinstitusjonenes utlån til pant i bolig har det siste kvartalet blitt redusert med 0,3 prosent, til 1 191 milliarder kroner, ivser nye tall fra SSB.

Det totale utlånet til publikum har i samme periode økt med 3 prosent, til 3 109 milliarder.

Det er bankene som har redusert utlånene sine i pant i bolig i 4. kvartal. De har redusert utlån med pant i bolig med 3,5 prosent, til 882 milliarder kroner. Mye av nedgangen til bankenes utlån med pant i bolig skyldes overføring av lån fra banker til kredittforetak, samt etablering av nye kredittforetak i forbindelse med det nye regelverket for obligasjoner med fortrinnsrett og tilpasning til myndighetenes tiltak mot finanskrisen.

Den økte utlånsveksten har først og fremst skjedd i finansieringsforetakene. Disse hadde en økning i utlån til publikum på 9,9 prosent det siste kvartalet. For bankene økte utlån til publikum med 0,9 prosent, til 2 170 milliarder kroner.

Tilpasning til finanskrisen

Den store økningen i utlån til publikum for finansieringsforetakene og den relative lille økningen i utlån for bankene skyldes overføring av lån fra banker til kredittforetak. I tillegg er det etablert nye kredittforetak i forbindelse med det nye regelverket for obligasjoner med fortrinnsrett og tilpasning til myndighetenes tiltak mot finanskrisen. Tolvmånedersveksten i finansieringsforetakenes (hvor kredittforetakene inngår) utlån til publikum (kommuner, husholdninger og ikke-finansielle foretak) var 46,2 prosent, og utgjorde 697 milliarder kroner ved utgangen av 4. kvartal 2008.

Rentemarginen øker

Bankenes rentemargin er definert som differansen mellom bankenes veide gjennomsnittlige utlåns- og innskuddsrenter til publikum. Ved utgangen av 4. kvartal 2008 var rentemarginen 2,66 prosent, 0,4 prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor. Fra forrige kvartal økte rentemarginen med 0,45 prosentpoeng.

Større beholdning av verdipapirer

Finansinstitusjonenes plasseringer i verdipapirer var balanseført til 1 561 milliarder kroner ved utgangen av 4. kvartal 2008, 25,5 prosent høyere enn i forrige kvartal. Tolvmånedersveksten i finansinstitusjonenes plasseringer i verdipapirer var 8 prosent ved utgangen av 4. kvartal 2008.

Beholdningen av aksjer, andeler og grunnfondsbevis er blitt redusert med 20,7 prosent, mens beholdningen av obligasjoner har økt med 35,7 prosent de siste 12 månedene. Obligasjoner utgjør fortsatt den største andelen av den samlede verdipapirbeholdningen med en andel på 68,4 prosent, mens tilsvarende andel for aksjer, andeler og grunnfondsbevis var 25,4.

Økt forvaltningskapital

I løpet av de siste 12 månedene har samlet forvaltingskapital for finansinstitusjoner steget med 23,1 prosent, til 6 674 milliarder kroner. Økningen kan hovedsakelig tilskrives bankene hvor forvaltningskapitalen økte med 22,4 prosent. Til sammenligning steg forvaltingskapitalen i forsikringsselskapene og finansieringsselskapene med henholdsvis 0,4 og 51,1 prosent. Bankene befester dermed sin posisjon som de ledende finansinstitusjonene i Norge målt etter andel av den totale forvaltningskapitalen for finansinstitusjoner sett under ett.