Frykter brannstifter ved museer på Bygdøy

Politiet bekrefter at de to branntilløpene ved museene på Bygdøy i Oslo tirsdag kveld trolig er påtent.

Vaktholdet ble økt ved museene på Bygdøy etter det som minst er det sjette branntilløpet på halvannen uke, i tillegg til minst ett forsøk på brannstiftelse som også ble oppdaget tirsdag kveld.

- Det er ting som tyder på at dette var påsatt, sier vaktleder Øyvind Torgersen ved Sentralvakten i Oslo politidistrikt til NTB natt til onsdag.
Han legger til at det begynte å brenne i en stabel med paller og dører som sto lent inn til en vegg utenfor Fram-museet.

- I tillegg var det brann i en veltet søppelbøtte. Dessuten ble et mulig forsøk på brannstiftelse senere oppdaget inne i Kon-Tiki-museet, sier Torgersen.

Tragedie unngått
Branntilløpene i 21-tiden tirsdag kveld ble oppdaget ved en tilfeldighet og ilden ble raskt slukket. Dermed unngikk man en kulturhistorisk tragedie.

- Den raske slukkingen hindret at det tok fyr i hele bygget. Dette er jo en trebygning. Så kan man tenke seg de konsekvenser en slik brann kunne medført, sier Torgersen.

Brannvesenet opplyser til Aftenposten.no at slukkingen var vanskelig. Flammene hadde krøpet under kobbertaket og inn mot et rom inne i Fram-museet.

- Vi måtte bruke røykdykkere for å få kontroll med brannen, sier brigadesjef John Henrik Franke ved Oslo brann- og redningsetat.

Kulturhistorie
Fram-museet, Sjøfartsmuseet og Kon-Tiki-museet ligger like i nærheten av hverandre på Bygdøynes. Museene rommer sentrale objekter fra norsk sjøfarts- og oppdagerhistorie, deriblant Thor Heyerdahls balsaflåte Kon-Tiki og polarskipet Fram.

Siden 28. februar i år og fram til tirsdag har det vært fire branntilløp ved museene, opplyste politiets innsatsleder på stedet til Aftenposten tirsdag kveld.
Sentralvaktens leder kunne natt til onsdag ikke kan bekrefte antallet, men sier at det er snakk om «flere tilfeller».

Forsøk på Kon-Tiki
I tillegg til de to branntilløpene utenfor Fram tirsdag kveld, ble det oppdaget et knust vindu på baksiden av Kon-Tiki-museet, som ligger like over veien.

- På innsiden er det gjort funn av gjenstander som tyder på at det er forsøkt påtent, sier Øyvind Torgersen til NTB.

Politiet vil ikke gå i detalj på hva slags gjenstander det er snakk om.

- Vi har ingen mistenkte som er pågrepet, så av hensyn til etterforskningen vil vi ikke gi flere detaljer om dette funnet, sier Torgersen.

Bekymret
Museumsdirektørene på Bygdøy er naturlig nok bekymret.
- Dette er en advarsel, sa direktør ved Fram-museet Geir Kløver til Aftenposten.no tirsdag kveld.

Museumsdirektør Petter C. Omtvedt ved Sjøfartsmuseet, som ligger like ved Fram, forteller at det var brann utenfor Sjøfartsmuseet for bare to uker siden. Bilder fra en overvåkingsfilm skal vise flammer som står fem, seks meter til værs fra en brann som startet i en søppelkonteiner.

- Det er foruroligende, sier han.