Vekst i sysselsettingen i offentlig sektor

Selv om privat sektor rammes av større ledighet og den verste økonomikrisen siden andre verdenskrig, vil sysselsettingen vokse i offentlige sektor, viser de siste anslagene fra Nav.

I offentlig sektor er ledigheten svært lav, og voksende sysselsetting vil gjøre at ledigheten holder seg lav de første par årene. Når ledigheten øker i privat sektor, og det blir vanskeligere å få seg jobb der, vil det bli hardere konkurranse om stillingene i offentlig sektor, går det fram Nav-rapporten «Utviklingen på arbeidsmarkedet».

Fra fjerde kvartal i 2007 til fjerde kvartal i 2008 var det størst vekst i sysselsettingen i den delen av offentlig sektor som sorterer under helse- og sosialtjenester. I denne perioden økte sysselsettingen i helse- og sosialtjenester med 28.000 personer, går det fram av rapporten.

Usikkerhet
Selv om arbeidsledigheten dobles og vil være på mer enn 100.000 personer ved utgangen av året og beveger seg i retning av det landet opplevde på slutten av 1980-tallet, mener man i Nav at det hefter betydelig usikkerhet i samband med utviklingen av norsk økonomi og arbeidsmarked i 2009 og 2010. Dagens nedgang i økonomien og økningen i ledigheten er i større grad en den gang grad drevet av en internasjonal konjunkturnedgang og et kredittmarked som ikke virker som normalt.

- Vi har nå muligheten til å drive en ekspansiv finanspolitikk (investeringer over statsbudsjettet, red.anm.). Rentene er også satt raskt ned og ligger på et vesentlig lavere nivå enn de gjorde i perioden 1988 til 1993. Selv om gjeldsveksten har vært høy de siste årene, tror vi at den lave renta gjør at det ikke blir et like stort fall i privat forbruk som vi hadde på slutten av 1980-tallet, heter det i Nav-rapporten.

Arbeidsinnvandrerne
Størrelsen på arbeidsledigheten vil også påvirkes av faktorer som ikke var med på slutten av 1980-tallet. En stor del av arbeidsstokken i bygg og anlegg og i industrien er i dag arbeidsinnvandrere fra østeuropeiske EU-land. Per 1. mars hadde nesten 61.000 personer fra slike land arbeidstillatelse i Norge.
Bygg og anlegg og industri er sektorene som rammes hardest av ledighet. Dersom mange arbeidsinnvandrere reiser hjem, vil ledigheten øke mindre enn det som er vanlig i en slik konjunkturnedgang. Hvor mange som blir, er avhengig av hvor mange som får dagpenger under ledighet, går det fram av rapporten.

Pensjonister og unge
De kullene som nå blir 67 år og som kan gå av med pensjon, er større enn i de siste årene. Mange som tilhører de store etterkrigskullene, kan nå gå av med AFP. Med en økende ledighet kan man vente at flere nå benytter høvet til å trekke seg ut av arbeidsstyrken, noe som vil minske ledighetstallene.

Ledigheten vil også føre til at flere unge velger å utsette å gå inn i arbeidslivet. Arbeidsinnvandrere, pensjonister og at flere ungdommer blir stående utenfor arbeidsmarkedet, gjør ledighetsprognosene usikre, går det fram av Nav-rapporten.

Samme dag som rapporten ble lagt fram, meldte både Rolls-Royce Marine på Hordvikneset utenfor Bergen og SAS Technical Services (STS) om oppsigelser av henholdsvis 210 og 200 ansatte, mens skipsverftet Karmsund Maritime Service AS, med 122 ansatte, meldte oppbud.