Brekk med flise-støtte

Flisespikking kan bidra til et bedre klima, mener landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Nå lanserer han en egen tilskuddsordning for produksjon av skogsflis.

Flis er bioenergivirke som kan brukes som råstoff i miljøvennlige bioenergianlegg. Men hittil har det vært lite lønnsomt for skogbrukerne å høste flis til dette formålet.

- For å sette fart i produksjonen av skogsflis, vil det nå bli gitt tilskudd til skogeiere og bønder for å få ut energivirke i forbindelse med tynning i etablert skog, ungskogpleie og rydding av vei- og åkerkanter, sier landbruks- og matministeren. Ordningen vil ventelig være oppe å gå innen en måneds tid.

Etter dagens hogst blir det også liggende igjen mye avfall i form av greiner og topper. Dette er råstoff som i dag utnyttes i svært liten grad, men som er godt egnet for bioenergi, påpeker Brekk.

Driftstilskuddet gis til uttak av heltre, kratt og hogstavfall fra skog og gjengrodd kulturlandskap, når dette virket foredles til skogsflis for å nyttes i bioenergianlegg. Tilskuddet innvilges til eiere av landbrukseiendom.