NFF i Singapore

Tettbebygde Singapore ønsker å utnytte undergrunnen bedre enn de gjør i dag. Nylig var Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) på besøk for å informere om norsk underjordsteknologi. Nå vil NFF ha norske aktører på banen.

NFF er på hugget i forhold til markeder i Sørøst Asia. Etter to vellykkete besøk i India, gikk turen denne gangen til Singapore. Etter invitasjon fra Society for Rock Mechanics & Engineering Geology Singapore (SRMG), ble det holdt et todagers seminar som rettet søkelyset på hvordan norsk underjordteknologi og filosofi kan benyttes i Singapore. Det møtte opp rundt 70 underjordsentusiaster fra både Singapore og Malaysia og SRMG hadde aldri før hatt så stort fremmøte.

Trenger assistanse
I Singapore bor det 4,8 millioner mennesker som "presser" seg inn på et areal på 707 kvadratkilometer. Behovet for å utnytte undergrunnen er med andre ord absolutt tilstede. Fagfolk i Singapore trenger assistanse til å få fram de mulighetene som ligger i å utnytte berggrunnen til for eksempel industri, lager og parkering.

Singapores manglende erfaring og kunnskap på underjordsområdet gjør at det er en viss motstand i det offentlige og NFF ble også kjent med at en av utfordringene er manglende oppdaterte kartgrunnlag over hvor man kan finne godt egnede lokaliseringer.

Få norske aktører
Rundt millenniumskiftet var det stor norsk anleggsaktivitet i Singapore. Blant sto det norske underjordsmiljøet for alt fra design og planlegging til bygging og materialer da Singapore bygde et underjordisk ammunisjonslager. I dette prosjektet omsatte norsk underjordsindustri for cirka 300 millioner kroner over en femårs periode. I dag er noen få norske aktører til stede i Singapore, men det er absolutt et ønske fra Singapores side at norsk underjordsteknologi kan promoteres og benyttes.

Det foreligger mye planer og prospekter i Singapore, men geologirelatert kompetanse er i stor grad etterspurt. SINTEF Byggforsk og Multiconsult er sammen med en lokal partner engasjert for og utredede alternativ utnyttelse av undergrunnen.


Har sendt brev
NFF har nylig sendt ut et brev til sitt internasjonale miljø med en forespørsel om det er av interesse å gå inn i et fellesskap for å selge kompetanse, tjenester og innsatsmidler mot Sørøst Asia. I første rekke vil NFFs innsats innebære og dra i gang et slikt fellesskap ved blant annet å søke midler til et bransjenettverk, som er ett av Innovasjons Norges verktøy for slik satsning. Så fort et slikt nettverk er på plass, er målet å kunne kjøre felles markedsføringsarbeid mot markeder i Sørøst Asia, i dette tilfelle spesielt Singapore.

NFF legger som alltid vekt på viktigheten av å markedsføre en samlet bransje. Det er som kjent større muligheter for å lykkes hvis aktørene spiller hverandre gode. NFF oppfordrer nå alle aktører i norsk underjordsbransje til å delta i det planlagte markedsnettverket.


Artikkelen bygger på innsendt materiell fra NFF