Venter doblet ledighet

Mer enn 100 000 vil være registrert helt arbeidsledige hos NAV ved utgangen av året, viser nye prognoser fra NAV. Dette betyr at ledigheten vil doble seg i løpet av 2009.

- Ledigheten har økt sterkt gjennom de siste månedene og i tillegg får vi stadige negative nyheter om den økonomiske utviklingen i utlandet og Norge. Derfor anslår vi nå at arbeidsledigheten blir høyere enn vi tidligere har antatt. Det ligger an til at vi internasjonalt får den sterkeste konjunkturnedgangen siden andre verdenskrig og det påvirker i høy grad utviklingen her hjemme, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

NAV forventer en vekst i arbeidsledigheten på 67 000 personer i løpet av to år. Ikke siden 1988-90 er det registrert en like sterk vekst i ledigheten som nå.

Slår prognosene til vil det i snitt være 80 000 arbeidsledige i år og det betyr at mer enn 100 000 personer vil være registrert helt ledig hos NAV ved utgangen av året. Antall ledige vil fortsette å øke til neste år og ved utgangen av 2010 vil 120 000 personer være uten arbeid.

Sysselsettingsveksten har de siste par årene vært rekordhøy, men nå snur det. I løpet av 2009 og 2010 vil det bli 65 000 færre sysselsatte. Nedgangen vil være størst i 2010, med 40 000 færre sysselsatte mens det i år blir 25 000 færre sysselsatte. Det er spesielt innen industrien og bygg og anlegg nedgangen vil komme, mens det innen offentlig sektor fortsatt vil være en vekst i antall sysselsatte.

I offentlig sektor er ledigheten svært lav, og voksende sysselsetting vil gjøre at ledigheten holder seg lav de første par årene. Når ledigheten øker i privat sektor, og det blir vanskeligere å få seg jobb der, vil det bli hardere konkurranse om stillingene i offentlig sektor, går det fram Nav-rapporten «Utviklingen på arbeidsmarkedet».

Fra fjerde kvartal i 2007 til fjerde kvartal i 2008 var det størst vekst i sysselsettingen i den delen av offentlig sektor som sorterer under helse- og sosialtjenester. I denne perioden økte sysselsettingen i helse- og sosialtjenester med 28.000 personer, går det fram av rapporten.