Rentene i pengemarkedet mot normalnivå

Rentene i pengemarkedet som siden september i fjor har vært unormalt høye, ble mandag notert til 3,06 prosent for tre måneders NIBOR.

Det er drøyt 0,5 prosentpoeng over dagens styringsrente. Det er heller ikke tatt spesielt høyde for at Norges Bank kutter renta på ny den 25. mars ettersom dagens pengemarkedsrente bare er ett poeng høyere på 3,07 prosent.

Det normale er at renta på bankenes innlån fra pengemarkedet ligger mellom 0,25 og 0,50 prosentpoeng over styringsrenta. Siden konkursen i Lehman Brothers 15. september i fjor har imidlertid forskjellen i perioder vært over 2 prosentpoeng.

Med mandagens nedgang i pengemarkedet er det åpnet for at boligrenten denne våren vil ligge under 4 prosent.
Også på sikt er det mye som tyder på et lavt rentenivå. Mandag ble 12 måneders NIBOR notert til 2,82 prosent.
Noe av grunnen til at pengemarkedet nå blir mer stabilt og normalt er auksjonene i bytteordningen mellom obligasjoner med fortrinnsrett og statsobligasjoner som regjeringen lanserte i sin første bankpakke den 9. oktober.

Mandag var det ny hollandsk auksjon der banker «trakk gullkortet» for fem milliarder kroner. Hollandsk auksjon betyr at alle må betale samme rente, og mandag var den 2,74 prosent, altså 24 punkter over bankens egen styringsrente.