Ledigheten viktigste sak i budsjettarbeidet

Det viktigste for regjeringen i budsjettarbeidet er å lage et budsjett som kan takle økt arbeidsledighet, ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Det budsjettet vi nå begynner på skal være et budsjett for å sikre arbeidsplasser, sa statsminister Jens Stoltenberg søndag. Da stilte han og statsrådene på Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker i Oppland for å begynne arbeidet med statsbudsjettet for 2010.

Det er fortsatt langt fram, men allerede nå er det klart at statsbudsjettet for neste år kommer til å være sterkt preget av den økonomiske krisen. Før jul gikk man ut fra at krisen ville være på hell mot slutten av 2009. Men da regjeringen møttes til sin første budsjettkonferanse for 2010 søndag, var det klart at krisen og en ventet sterk økning i arbeidsledigheten kom til å stå sentralt i det videre arbeidet.

- Krevende situasjon
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil ikke anslå hvor stor ledighet regjeringen legger til grunn i starten av budsjettarbeidet. Regjeringens endelige prognoser for 2010-budsjettet kommer først til å bli klare i august.

- Men det er ingen tvil om at det er en krevende situasjon, sier hun til NTB.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har imidlertid anslått at den gjennomsnittlige ledigheten i løpet av 2009 kommer til å ligge på 125.000.

- Det er en usedvanlig stor usikkerhet rundt hvordan situasjonen kommer til å være i 2010. Men vi har Europas laveste arbeidsledighet og den mest ekspansive politikken for på holde den så lav som mulig, sa Halvorsen.

- Handlingsregelen for bruk av oljefondets avkastning gir oss muligheter til å bruke mer penger i dårlige tider. Det gir helt andre virkemidler enn hva de fleste andre land har, sier hun.

Politisk dragkamp
Idet dørene ble lukket for den første sesjonen av mange før framleggelsen av statsbudsjettet i oktober, startet dragkampen om pengene og politikken. Det er i statsbudsjettet regjeringen gjør sine politiske prioriteringer, basert på Soria Moria-erklæringen fra 2005. Hver statsråd vil kjempe om bevilgningene til sitt departementet. I 2010 vil trolig arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) bli en av vinnerne.

- Vi må ha en politikk som konsentrerer seg om to ting - å bremse økningen i ledigheten og sørge for å gi et tilbud til de som blir arbeidsledige. Det betyr blant annet flere tiltaksplasser og flere ansatte i Nav. Jeg føler meg trygg på at Nav vil få de nødvendige bevilgningene ut fra den ventede arbeidsledigheten, sier Andersen.

Grønn omstilling
Samferdselsminister og Senterparti-leder Liv Signe Navarsete poengterer nødvendigheten av å forberede seg på livet etter krisen. Hun istemmer i finansminister Halvorsens påstand om at den økonomiske krisen vil gå over før klimakrisen.

- Ja, og derfor blir grønn omstilling et veldig viktig stikkord både for arbeidslivet og for et grønt næringsliv, sier hun.

Navarsete er opptatt av å gi omstillingstilbud til dem som blir rammet av ledighet, og bruke den økonomiske krisen til å styre næringsliv og samferdsel inn på et grønnere spor.