To hus ubeboelige etter raset i Skien

To av husene som ble evakuert etter raset i Skien lørdag blir permanent ubeboelige. Raset skyldtes en leiresprekk verken geologer eller entreprenøren hadde oppdaget.

Geologer undersøkte søndag fjellgrunnen i Ole Cudrios gate i Skien sentrum hvor det lørdag kveld gikk et jordras. Gata hvor raset gikk ligger i en skrent like over en bergvegg hvor det sprenges i forbindelse med bygging av en bygarasje.

Ordfører Rolf Erling Andersen i Skien kommune mener at verken kommunen eller hovedentreprenøren for utbyggingen, Kruse Smith AS, kan lastes for at de ikke klarte å forutse raset.

Trodde det var solid fjell
- Det viste seg å være en sprekk i grunnfjellet, som var fylt med leire som sank ned som i en trakt da det ble boret under. Geologene hadde konkludert med at det var grunnfjell tvers igjennom, og entreprenøren har ikke boret så tett under grunnboringen at de har sett leiren, sier ordføreren til NTB.

Et anneks raste 7-8 meter ned i et hull i raset. Ordføreren mener det ikke var noen fare for at noen kunne komme fysisk til skade i det uforutsette raset, da det var boforbud i anneksene som var mest utsatt.

Til sammen sju boliger ble evakuert lørdag. Det vil ikke bli sprengt mer i området før grundigere undersøkelser er gjort.

Fire blir husløse
To av husene blir permanent ubeboelige.

- Dette er boliger som kommunen kjøpte for en tid siden, nettopp fordi de forrige eierne følte seg utrygge på å bo der når det skulle sprenges for å bygge det nye garasjeanlegget, sier Andersen.

Beboerne i de tre andre husene kunne flytte hjem søndag kveld. Ett av de nå ubeboelige husene sto rett over leiresprekken, mens det andre sto rett i nærheten. Fire personer blir nå husløse.

- Vi vil selvsagt hjelpe disse slik at de får et nytt sted å bo så fort som mulig, sier ordføreren til NTB.

I nettarkivet tilwww.Varden.no kan vi bl a lese følgende om denne garasjen:

Kommunen har engasjert konsulentfirmaet Asplan Viak til å utarbeide skisseprosjektet som legges fram for utvalg for plan og kommunalteknikk neste uke.

Konsulentfirmaet legger opp til to alternativer med pllass til henholdsvis 263 plasser og rundt 82 millioner for full utbygging til 381 plasser.

I en annen artikkel har vi klippet følgende:

Grytidlig onsdag morgen ble Kongensgate sperret av rett nord for Landmannstorget. Avsperringen kom i tillegg til den endringen av kjøremønstret som byggingen av Nav-bygget rett ved siden av allerede har ført til. Gata ble raskt fylt opp av utstyr, maskiner og anleggsarbeidere som startet forberedelsene til selve inngrepet i fjellet.

- Det starter vi med rett over helga, opplyser anleggsformann Terje Torgsteinsbø fra entreprenøren Kruse Smith.

Da ankommer en anleggsmaskin som sjelden er å se midt inne i et bysentrum, og som sikkert vil være en magnet på skuelystne gutter i alle aldre: En 20 meter lang og 50 tonn tung fjellboremaskin.

Jobber på skift
Den skal betjenes av to arbeidslag, hver på 6-7 mann, som skal jobbe på skift med å ta ut rundt 80.000 kubikkmeter stein. Steinen skal skipes på lektere til Bøle, hvor den skal legges ut som forebygging mot leirskred. Jobben med å ta ut stein er ventet å være ferdig til sommeren. Parkeringsanlegget med 400 plasser skal være klart til bruk våren 2010.