Sponheim vil halvere antall kommuner

Norge vil sitte igjen med omtrent halvparten så mange kommuner som i dag hvis Venstre-leder Lars Sponheim får igjennom sitt forslag til kommunereform.

Partileder Sponheim må søndag forsere neste hinder for kommunereformen. Da vedtar Venstre-landsstyret sin innstilling til arbeidsprogram, som skal vedtas på landsmøtet i Stavanger i slutten av april. Selv har Sponheim over tid endret syn på kommunestrukturen i Norge.

Lars Sponheim vil overføre over 50 prosent av de statlige oppgavene til kommunene, og lover dem fullfinansiering til å utføre dem.

Større og sterkere
En slik reform krever både sterkere, større og dermed betydelig færre enn dagens 431 kommuner, mener Sponheim.
- Når denne prosessen er gjennomført, mener jeg at vi bør ha rundt halvparten så mange kommuner som i dag, sier han til NTB.

Reformen Lars Sponheim tok til orde for da han presenterte programutkastet for landsstyret første gang i desember innebærer flere leger og spesialister til kommunale sykehjem, flere offentlige oppgaver til kommunene og bedre kontroll med kostnadsutviklingen i kommunesektoren.

Truer med tvang
Sponheim ønsker å endre lovverket for å gjennomføre reformen, med den konsekvens at kommuner som ikke deltar handler i strid med lovverket.
Belønningen er større overføringer fra staten. Riset bak speilet er tvangssammenslåing av gjenstridige kommuner - med unntak for de 30-40 minste og mest avsidesliggende kommunene.

- Hvis det skulle være noen kommuner som nekter å følge norsk lov, ta imot flere penger og løse flere oppgaver, må de slås sammen med naboen mot sin vilje. Men jeg håper det ikke blir nødvendig å bruke tvang, sier Sponheim.
Et av kjerneområdene i forslaget er å flytte viktige spesialisthelsetjenester til kommunale sykehjem, for å gi eldre et bredere og bedre helsetilbud nær hjemmet. Det vil sikre verdighet for eldre mot slutten av livet, mener Sponheim.

Livet etter krisen
Den økonomiske krisen kommer til å bli en hovedsak under valgkampen, noe også Venstre har skjønt. Landsstyret fikk lørdag se forslaget til ad hoc-program for krisehåndtering. Komiteen har løftet blikket og sett på livet etter krisen, og mener omstilling vil vokse ut av ruinene.

- Akkurat nå brenner det, men vi vet at det kommer ny vekst når brannen er slukket. Nyskapning og miljøvennlig dreining for industrien og næringslivet kommer til å bli en av driverne bak denne veksten. Da er det avgjørende at bedriftene har kunnskap og kompetanse til å styre virksomheten i klimariktig retning, blant annet ved forskning, sa Sponheim.

Venstre vil blant annet etablere Klimatek - et statlig investeringsselskap som skal bidra til utvikling av ny klimateknologi og miljøvennlig omstilling.