Sp-mann fordeler statens krisemilliarder

Tidligere statssekretær i Finansdepartementet, Endre Skjørestad, er ny styreleder i Finansfondet som skal tilby bankene krisemilliarder.

Dette er styret i Statens Finansfond:

*Advokat Endre Skjørestad (55), Sandnes, styreleder. Partner i advokatfirmaet Haver, med hovedarbeidsområder innen forretningsjuss, forvaltningsrett, skjønn- og ekspropriasjon, odelsrett m.m. Var statssekretær i Finansdepartementet fra 1997 til 2000 for Senterpartiet. Fram til nå nestleder i styret for Kredittilsynet.

*Advokat Bjørg Ven (63), Oslo, nestleder. Partner i advokatfirmaet Haavind, og er spesialisert innen entreprise, offentlige anskaffelser og mellommannsforhold. Leder av Børsklagenemda, leder klagenemnda for offentlige anskaffelser, nestleder i Telenor-styret, styremedlem i Vital Forsikring, styremedlem i Orkla. Har tidligere vært styreleder i Folketrygdfondet.

*Professor Thore Johnsen (62), Bergen, styremedlem. Jobber ved Institutt for foretaksøkonomi ved Norsk Handelshøgskole (NHH) med spesialområdene derivater/finansinstrumenter, internasjonal finansiering, verdipapirmarkeder, risikostyring, verdsettelse, corporate finance, kapitalforvaltning, energimarkeder og finans.

*Fagdirektør Anna Rømo (53), Oslo, varamedlem. Leder avdeling for nasjonalregnskap og finansstatistikk i Statistisk sentralbyrå.

*Førsteamanuensis Jøril Mæland (41), Bergen, varamedlem. Jobber ved institutt for foretaksøkonomi ved NHH med spesialområdene finansiell økonomi, realopsjoner, derivater og risikostyring, renteinstrumenter og investeringer.

Fredag var Endre Skjørestad tilbake i Finansdepartementet, da finansminister Kristin Halvorsen (SV) utnevnte ham til styreleder i Statens finansfond.

I årene 1997 til 2000 hadde Skjørestad fast tilhold i departementet som statssekretær for daværende finansminister Gudmund Restad (Sp). Nå er han hentet inn fra advokatpraksisen i Sandnes for å tilby bankene milliardbeløp for å begrense finanskrisens virkninger.

Umiddelbart
Allerede mandag morgen vil styrelederen samle styret i Finansfondet for å starte arbeidet med å etablere en ny organisasjon som raskest mulig skal være operativ og kunne tilby kjernekapital til bankene. Men når den første utbetalingen kan skje vil Skjørestad ikke si noe om.

- Vi skal jobbe så raskt som mulig med å få regler og betryggende rutiner på plass, sier Skjørestad, som uttrykker stor ydmykhet til oppgaven med å forvalte fellesskapets midler.

Det nyetablerte Finansfondet skal forvalte 50 milliarder kroner for å stabilisere finansmarkedene. Regjeringen la for en måned siden fram sin kredittpakke som skal sikre bankene mer egenkapital, slik at det blir lettere for bedrifter og husholdninger å få lån. Forrige torsdag sluttet et enstemmig storting seg til forslaget om å opprette to fond, Statens finansfond og Statens obligasjonsfond, som hver forvalter 50 milliarder kroner.

Statens obligasjonsfond forvaltes av Folketrygdfondet, mens nyskapningen Statens finansfond blir en selvstendig juridisk enhet med eget styre og egne ansatte.

- Liten og effektiv
Men Statens finansfond vil ha en relativt liten administrasjon, kombinert med å kjøpe tjenester.

- Vi har lagt vekt på å få et styre med høy kompetanse, som er vant til krisehåndtering og som har greie på bank, sier Halvorsen.

For å unngå interessekonflikter er det også lagt vekt på at styret har tilstrekkelig uavhengighet til banksystemet. Finansministeren avviser at partiboka har vært utslagsgivende for valg av styreleder.

- Jeg har vært opptatt av kompetanse, og Skjørestad har bred bakgrunn både fra politikk, offentlig og privat sektor og har et godt renommé p] tvers av partiskillene. Hadde jeg vært opptatt av partiboka hadde jeg nok valgt en med en annen partibok, sier Halvorsen.