Erstatningskrav etter byggeforbud

Selskapene som planla utbygging av sjøhus ved Saltstraumen i Nordland, krever erstatning etter at Miljøverndepartementet opphevet Bodø kommunes reguleringsplan for området.

Kravet er rettet mot Miljøverndepartementet i et brev fra advokat Henry A. Berntsen, på vegne av Nordlandsbukta AS og datterselskapet Saltstraumen Sjøhus og Båthavn AS.

- Vi er spent på svaret, sier Berntsen til NTB.

Ikke tallfestet

Kravet er foreløpig ikke tallfestet. Men det blir påpekt at investeringer på 7,5 millioner kroner er blitt verdiløse. Miljøverndepartementets vedtak innebærer byggeforbud på det planlagte utbyggingsområdet i Knapplundsbukta ved Saltstraumen.

Begrunnelsen for vedtaket er at utbygging av området «anses å være i strid med nasjonale hensyn knyttet til vern av strandsonen.»

Ikke svart

Bodø kommunes reguleringsplan fra 2001 og tilhørende bebyggelsesplan fra 2003 åpnet for utbygging av sjøhus med 120 boenheter for fritidsbebyggelse og tilhørende båthavn.

Miljøverndepartementet har foreløpig ikke svart på erstatningskravet, får NTB opplyst. Men i vedtaket 16. januar i år om opphevelse av reguleringsplanen og bebyggelsesplanen, legger departementet til grunn at det ikke vil oppstå noe erstatningsansvar.