Felles kjemikaliesystem

Norges Bilbransjeforbund har skrevet avtale om bruk av kjemikaliesystemet BASS i bilbransjen.

Gjennom et samarbeid mellom bransjene håper man dette vil være med på å sette arbeide med helse og miljø ytterligere i fokus.

Siden etableringen i 2001 har BASS utviklet seg til å bli en bransjestandard i byggenæringen for bedrifter som ønsker å holde orden på kjemikaliebruk, og som ønsker å samhandle med andre bedrifter om levereanse og mottak av Sikkerhetsdatablader.

Avtalen innebærer at alle bedrifter i bilbransjen, uansett organisasjonstilhørighet, får anledning til å bruke dette avanserte og brukervennlige stoffkartoteksystemet.

Tilpasses bilbransjen

I denne sammenheng skal det opprettes en referanse/arbeidsgruppe som skal videreutvikle og tilpasse BASS også for bilbransjen. Gjennom avtalen får bilbransjen tilgang til et velutprøvd system som har vært i bruk i byggebransjen siden 2001. BASS er et verktøy for oppbygging av stoffkartotek og arkiv for gamle datablad. Systemet sørger for kvalitetssikring av databladene, og det gir mulighet for risiko- og substitusjonsvurderinger m.m.

Bransjestyrt system

BASS utmerker seg først og fremst ved at det er et bransjestyrt system der bransjeforeningene er med å videreurvikle systemet og fastsette kostnader for bruk. BASS er også rimelig for brukerne. Mindre bedrifter med under 10 mill. kroner i årsomsetning kan bruke systemet kostnadsfritt. Større virksomheter betaler en avgift etter virksomhetens størrelse

ChemXchange - europeisk bransjesystem

For å bygge videre på BASS har EBA søkt EU`s 7`ende rammeprogram og fått en finansiering til å lage et europeisk system. Dette vil sette foreningene i stand til å løse REACH krav, språkoversettelser, kjemi i faste produkter m.m.

Bransjeforeningene bak BASS i byggenæringen ønsker Bilbransjeforbundets tiltredelseavtale velkommen, og ser frem til et utviklende samarbeide i tiden fremover.

Det er selskapet coBuilder AS som står bak teknisk utvikling, og som administrerer BASS.