Fremtidens Byggstudium

Den kjente bransjemannen Jan Moksnes reiser en meget viktig problemstilling i en artikkel som vi har gjengitt på bygg.no. Han sier at det er grunn til alvorlig bekymring for fremtidens utdanning av sivilingeniører til byggenæringen om man ikke tar de nødvendige grep. Helt siden 1910 har NTH og senere NTNU utdannet sivilingeniører som har gjort en banebrytende innsats både her i landet og i utlandet.

I de siste årene har man ved institusjonen i Trondheim utdannet 100 til 150 kandidater i året.

Byggenæringen har behov for minst 250 kandidater. Sammenholdt med valg av studieretninger er det allerede stor mangel på kvalifiserte søkere til en lang rekke jobber i næringen. Dermed står bedriften uten nødvendig sivilingeniørkompetanse - og det kan for mange bedrifter være begynnelsen på slutten.

Vi har lenge ment at det burde vært langt flere vitenskapelige stillinger ved høyskolen. Vi har også vært redd for forgubbingen. Mange av lærekreftene har allerede passert 60 år og mer. Lønnsnivået på disse stillingene er slik at det ikke frister mange av dem som en gjerne skulle ha fått inn i undervisnings- og forskningsstillinger, til å søke. Tiden til forskning og fordypning har også blitt mindre og mindre.

Det er også dårlig økonomi ved de tre bygginstituttene. I regelen er det bare lønnen til de ansatte som dekkes. Oppdragsvirksomhet og annet som man knapt har tid til, er hvor man kan skaffe midler til utstyr og fornying av laboratorier.

Dette er en sak byggenæringens ledere må ta med stort alvor. Vi er glad for at Jan Moksnes reiser denne debatten.