Fint vær i vinterferien i nord

Skoleelever i Nordland og Troms kan glede seg til fint vær og sol i vinterferien i neste uke. Nord-Norge får det beste været kommende helg og neste uke. I sør blir det vått og grått.

- Sør-Norge får stort sett skyet vær, nedbør og økende vind. Jeg ser ikke sol i prognosen for helgen, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til NTB.

Været i Sør-Norge vil fortsatt være preget av nedbør de kommende dagene. Skisentrene gleder seg over mye snø og fine føreforhold, men det gode vinterværet ser ut til å være et stykke unna. Gode snøforhold

Skiinfo.no melder at det er veldig gode snøforhold i de fleste skianleggene. Hele 62 anlegg har fått mer snø den siste uken, og de venter mer i helgen. Flere har fått over en halv meter snø de siste dagene.

Thyness bekrefter at både skianlegg og hustak kan vente mer snø.

- Trolig kommer det 10 - 15 mm i løpet av helgen i Sør-Norge. På Sørlandet kan det komme opp til 15 - 20 mm. Søndag peker seg ut som den mest nedbørsrike dagen. Det blir en grå og våt dag. men det blir ikke så mye nedbør at det skaper de store problemene.

Snø, sludd og regn

Temperaturen forandrer seg ikke så mye i helgen eller de nærmeste dagene av neste uke. På Vest- og Sørlandet blir det plussgrader i kyststrøkene, og snøgrensen vil gå mellom 400 og 600 meter.

I indre strøk østafjells blir det kuldegrader, og på Østlandet vil det komme snø over 200 meter. I lavere områder kommer nedbøren i form av sludd og regn.

- Det dårlige været i Sør-Norge skyldes et kraftig lavtrykk som utvikler seg ved Island og strekker seg inn i Nordsjøen. Det gir vind og nedbør. I nord er det en høytrykksrygg over Kola og vestlige deler av Russland som gir fralandsvind, oppholdsvær og perioder med sol i Nord-Norge, forklarer Thyness.

Sol i nord

Også i Midt-Norge blir det noe sol de kommende dagene.

- Været blir bedre jo lenger mot nord du kommer. Men det er absolutt håp om sol i Møre og Romsdal og Trøndelag, sier Thyness.

Det er likevel Nord-Norge som får det beste været. Temperaturen holder seg nokså uendret og det ventes mye sol og pent vær. Vinden kan komme opp i kuling enkelte steder, og da vil det kjennes kjølig selv om solen skinner.

Over helgen trekker høytrykket fra nord sørover, men det gode været holder seg i Nord-Norge.

- Det går mot bedring også for Sør-Norge fra midt i neste uke. Det blir lettere vær og mindre vind. På Vestlandet kan det bli noe sol i neste uke. På Østlandet er utsiktene mer usikre. sier statsmeteorolog Thyness.