Grønne sertifikater i høst?

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen forsøker å få til en ordning med grønne sertifikater innen 1. oktober.

- Vi øker nå trykket for å få til en avtale med Sverige, sier Riis-Johansen.

Fristen 1. oktober ble satt tidligere, og han mener den står fast.

Sverige overtar til høsten formannskapet i EU, noe som gir økt arbeidspress på svenskene. Derfor er det viktig for Norge å få forhandlingene på plass i løpet av våren og sommeren, skriver Nationen.

Ordningen med grønne sertifikater går ut på at myndighetene vedtar hva som skal defineres som grønn kraft, samtidig som alle forbrukerne blir pålagt å kjøpe en viss mengde av denne kraften. Prisen er det markedet som bestemmer ut fra tilbud og etterspørsel.
Riis-Johansen sier det er mange utfordringer som gjenstår i saken.

- Vi må sikre en lik fordeling av byrder og goder mellom landene. Vi er nå inne i en intensiv forhandlingsfase, sier han.

Sverige har allerede en ordning med grønne sertifikater. Ordningen har gitt en dobling av prisen på grønn kraft, noe som har stimulert til mer utbygging.

Striden mellom Norge og Sverige dreier seg blant annet om hvor mye kraft som skal få grønt stempel.

- Jeg tror at en del av uenigheten i forhandlingene går på hvor nye anleggene må være for å delta. I forrige runde satte Norge et skille ved 1. januar 2004. Anlegg satt i drift før denne datoen, skulle ikke få grønne sertifikater, sier daglig leder Bjørn Lauritzen i Småkraftforeningen.