Vil ha jernbane mellom Troms og Russland

Storfjord kommune i Troms vil i april legge fram planer for utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om bygging av jernbane fra Skibotn i Troms til Russland.

Ordfører Hanne Braathen (Sp) i Storfjord kommune vil ha jernbane til Skibotn i Troms. Skibotn kan bli en viktig utskipingshavn for malm fra gruvedrift i Finland, mener hun.

Braathen mener planen er aktuell fordi det canadiske selskapet Northland Resources skal starte gruvedrift fire steder i Sverige og Finland, og selskapet trenger havner for å skipe ut råvarene. I første omgang håper hun å få realisert planer om en 300 kilometer lang jernbane fra gruveområdene i Norrbotn til en utskipingshavn i Skibotn.

- Du legger ikke jernbane i ødemarka hvis du ikke har noe å frakte, men nå blir det behov for godsfrakt, sier Braathen til Nationen.

Hun mener en slik bane kan utvides og gi nye muligheter for næringslivet.

- Petroleums- og fiskeprodukter kan fraktes via Finland både til EU og videre østover. Norske leverandører av miljøvennlig kraft får også nye muligheter for salg av kraft, sier hun.

I Finland og Russland brukes bredere jernbanespor enn i Norge, og Braathen vil ha brede spor helt til Skibotn for å kunne kjøre direkte til Russland.

- Den norske og den finske utenriksministeren skal møtes i Tromsø i april, og da ønsker vi å legge fram planen for dem. Vi må gjøre ting på tvers av landegrensen, og ikke bare tenke sør-nord i Norge, sier Braathen.

Logistikksjef Hans Olsson i Northland Resources sier planen er interessant fordi det er dypt og isfritt langs norskekysten, i motsetning til Bottenviken.