BNL mot solidaransvar for lønn

Byggenæringens Landsforening mener at departementets forslag om objektivt ansvar for allmenngjort lønn bør avvises. I dag sendte BNL høringsbrevet til Regjeringen, melder de på sine hjemmesider.

BNL har som hovedmål å bidra til en seriøs og lønnsom byggenæring og har gjennom flere år hatt et nært samarbeid med myndighetene om dette. Mange av tiltakene i Regjeringens første handlingsplan mot sosial dumping har BNL støttet med det mål å bedre forholdene i næringen.

Når det gjelder innføring av solidaransvar, mener BNL at departementets høringsnotat ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å begrunne innføring av et slikt tiltak.

I begrunnelse for høringsuttalelsen peker BNL på følgende forhold:

Objektivt ansvar er etter norsk rettstradisjon forbeholdt meget få rettsområder. Slik bør det fortsatt være.
Det er ikke dokumentert et behov for innføring av solidaransvar og det reelle omfanget må utredes nærmere.
Det må kreves proporsjonalitet mellom problem og virkemiddel.

Et solidaransvar vil påføre næringen store økonomiske og administrative byrder og kan heller ikke forsvares ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv.

BNL mener at eksisterende tiltak i Norge virker effektivt og vil gi resultater. Eksisterende tiltak bør få virke i lengre tid før et så radikalt virkemiddel som solidaransvar innføres.

Solidaransvar vil bli en ny belastning for de seriøse i næringen. De useriøse i næringen vil kunne utnytte ordningen og faren for misbruk er stor.
Norske tiltak mot sosial dumping ligger langt framme og er samlet sett mer effektive enn de man har gjennomført i f. eks. Tyskland.