Venter historiske rentekutt i Europa

Europas to ledende sentralbanker er klare til å kutte styringsrentene til historisk bunnivå. Lave renter skal hjelpe de europeiske økonomiene ut av krisen.

Den europeiske sentralbanken ECB, som styrer pengepolitikken i landene som har innført EUs felles valuta euro, vil torsdag trolig sette ned renten med et halvt prosentpoeng til 1,5 prosent, spår økonomer. Det blir i så fall det laveste nivået i ECBs ti år lange historie.

Britiske Bank of England kan se tilbake på en historie på hele 315 år, men har aldri før vært nede på et rentenivå på bare 0,5 prosent. Men et nytt kutt torsdag kan bringe styringsrenten helt ned dit, etter at den så sent som i oktober i fjor sto på 5,0 prosent.

Redusert
Eurosonen, et samlebegrep for landene som bruker euroen, fikk sitt samlede brutto nasjonalprodukt BNP redusert med 1,5 prosent i fjerde kvartal i fjor. BNP er den samlede verdien av varene og tjenestene som blir produsert i et land eller område.

Oppdaterte prognoser tyder på at fallet i samlet BNP vil bli betydelig større enn de 0,5 prosentene økonomene tidligere har operert med.

- Å kutte den viktigste rentesatsen til 1,5 prosent er derfor nærmest en formalitet, sier den tyske økonomen Alexander Krüger.

Bakgrunnen for det forventede rentekuttet er stigende arbeidsledighet, dårligere stemning blant forbrukerne og stramme kredittmarkeder i eurosonen. Samtidig betraktes et rentenivå på 1,5 prosent som en absolutt bunn, sier ECBs styremedlem Axel Weber.

Sliter
Storbritannia har ikke innført euroen, men sliter med de samme økonomiske problemer som landene i eurosonen. Britene sliter med sin første resesjon på 18 år, etter at BNP har falt i mer enn to kvartaler på rad.

- Vi tror Bank of Englands pengepolitiske komité vil fortsette å kutte, og at kuttet blir på 0,5 prosent denne måneden. I april vil den så sette styringsrenten helt ned til null, eller svært nær null, spår den britiske analytikeren Vicky Redwood.

I tillegg til Eurosonen og Storbritannia sliter også verdens to største økonomier, den amerikanske og den japanske, med resesjon. Mange håper at Kina, som har den tredje største økonomien, skal bli et lokomotiv som kan få hjulene til å rulle igjen verden over. Onsdag meldte også Australia at landet er på randen av resesjon etter at økonomien krympet i siste kvartal i fjor, for første gang på åtte år.