Energipakke til 1,19 mrd

I regjeringens tiltakspakke ble det gitt 1,19 mrd kroner til å bygge ut anlegg for fornybar energiproduksjon og til energieffektivisering. 

Nå har styret i Enova vedtatt en plan for hvordan disse pengene skal disponeres.

- Jeg er glad for at vi i dag kan presentere planen for hvordan vi skal anvende midlene til å skape nye grønne arbeidsplasser. Vi ser en økende arbeidsledighet i mange sektorer, og det er viktig å komme fort i gang. Nå vil støttesatsene være høyere en normalt i en tid framover, så de som har prosjekter må skynde seg å søke, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

I 2009 vil kravet til energiutbytte vil være lavere enn normalt. Det vil bli betydelig lettere å få støtte. Det legges opp til å bruke 400 mill kroner til et nytt program som er innrettet mot bygg i offentlig sektor. Det er budsjettert med 790 mill kroner til de etablerte programmene innen fornybare varmeløsninger, energieffektivisering og vindkraft. Disse midlene kommer på toppen av de ordinære overføringene fra Energifondet. Totalt disponeres dermed rekordhøye 3,5 milliarder kroner i arbeidet for mer effektiv energibruk og økt produksjon av fornybar energi i 2009.

Som en følge av regjeringens tiltakspakke oppretter Enova et nytt program med en ramme på 400 mill. kr. som skal støtte enkelttiltak innenfor energieffektivisering i offentlige bygg. De øvrige 790 millionene skal benytte på etablerte områder, i all hovedsak knyttet opp mot miljøvennlige varme og vindkraft. Allerede har Enova tildelt 120 mill. kr. til fjernvarmeutbygging.

Forutsetningen for å ta del i den e støtten er at man setter i raskt i gang. I tillegg til å skape energiresultater, vil vi bidra til å bevare og skape arbeidsplasser. Dette er samtidig en historisk mulighet til å øke bruken av miljøvennlige energikilder. Enova setter stor pris på å ha en fremtredende plass o regjeringens arbeid for grønne arbeidsplasser, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Enova har allerede som en del av sine motkonjunkturtiltak tildelt i underkant av 120 mill. kr. til i alt 13 utbygginger av fjernvarme infrastruktur.  Dette tilsvarer en samlet  leverignskapasitet på nesten 270 GWh fjernvarme.

- Dette er en god start på vårt arbeid for å bidra til regjeringens tiltakspakke, understreker Nakstad,

Regjeringens ekstrabevilgning kommer på toppen  av de ordinære overføringene fra Energifondet. Totalt disponerer dermed Enova 3,5 milliarder kroner som dkal brukes i arbeidet for mer effektiv energibruk og økt produksjon av fornybar energi. Tiltakene Enova iverksetter vil være av midlertidig karakter og aktørene i markedet må forvente at stønadsnivået etter hvert skal ned på normalt nivå.

Støttesatsene varierer avhengig av hvilket program som utløser støtten. - Generelt skal det bli lettere å få støtte innenfor alle program. Blant annet senkes kravet til energiutbytte betydelig for dem som bygger ut gamle oljekjeler med energikilder basert på fornybar energi. Vi vil dessuten øke støttesatsene merkbart innenfor energiomlegging og energireduserende tiltak til reduserte krav til energiutbytte, sier Nakstad.