Minus 29,6 milliarder

Statens pensjonsfond - Norge hadde i 2008 et resultat på minus 29,6 milliarder kroner, opplyser Folketrygdfondet.

Selv om renteporteføljene ga positiv avkastning i fjor, medførte tilbakeslaget i verdensøkonomien og sterkt fall i aksjekursene et negativt resultat for Statens pensjonsfond - Norge på 25,1 prosent. Aktiv forvaltning bidro imidlertid til at avkastningen ble 3,7 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen.

- I et historisk turbulent og krevende år i aksje- og rentemarkedene, kan vi fastslå at Folketrygdfondet gjennom betryggende forvaltning har bidratt til et resultat som er 4,3 mrd. kroner bedre enn referanseporteføljen, sier administrerende direktør Olaug Svarva.

En god sammensetning av aksjeporteføljene gjør at Folketrygdfondet i sitt forvaltningsarbeid fortsatt oppnår bedre avkastning enn referanseporteføljene. Avkastningen for den norske aksjeporteføljen ble minus 49,2 prosent, noe som er 4,9 prosentpoeng bedre enn avkastningen til referanseporteføljen (hovedindeksen på Oslo Børs). Gjennomsnittlig avkastning for porteføljen i norske aksjer de siste 10 år er 7,0 prosent, hvilket er 2,0 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen.

Den nordiske aksjeporteføljen hadde en negativ avkastning på 32,8 prosent. Avkastningen er likevel 4,7 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljens avkastning på minus 37,5 prosent.

Den norske renteporteføljen hadde en avkastning på 8,5 prosent, og den nordiske renteporteføljen en avkastning på 23,5 prosent. Den norske renteporteføljenes avkastning var 0,6 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljens avkastning, mens den nordiske renteporteføljen hadde en avkastning som var 1,1 prosentpoeng svakere enn referanseporteføljen.