Oljerapporten et bestillingsverk

Bellona og Naturvernforbundet er ikke imponert over rapporten fra oljenæringen om ringvirkningene av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Oljeindustrien overselger mulighetene for Nord-Norge ganske kraftig. Rapporten baserer seg på et ressursanslag som er større enn Oljedirektoratets, og Snøhvit-utbyggingen viser at firmaer i Sør-Norge får det meste av kontrakter og investeringer, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Bellona-boss Frederic Hauge mener rapporten er et rent partsinnlegg fra tilhengerne av oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Han kjøper ikke regnestykket som sier at så mange som 2.000 arbeidsplasser kan bli skapt i kjølvannet av oljen.

- Debatten om oljeutvinning er ikke bare et spørsmål om arbeidsplasser, og betingelsene i dette bestillingsverket er høyst diskutable. Rapporten tar utgangspunkt i utbygginger på 1980-tallet, som baserer seg på lokal ilandføring av oljen. Det har store miljømessige konsekvenser, sier Hauge til NTB.

Rapporten fra KonKraft, en sammenslutning av Norsk Industri, Rederiforbundet, Oljeindustriens landsforening og LO, sier oljeutvinning utenfor Nordland og Troms kan gjøres uten risiko for fisk og miljø.

- Vi opplever et veldig trykk fra oljeindustrien, som har tatt for sikkert at de vil vinne kampen om havet i nord. Men næringen ser ikke at vanlige folk og politikere forstår at vi går inn i en klimaframtid der vi må si nei til mer fossil energi, sier Hauge.