- Neste snøfall utgjør en fare for liv

Flere hus på Østlandet har kollapset under store snømengder. Det er varslet mer nedbør, og Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) frykter alvorlige ulykker. 

Nå ønsker bransjeforeningen en kommunal varsling slik at flere tar ansvar og måker takene i tide. I tillegg krever RIF uavhengige kontroller for å sikre at nye tak oppfyller forskriftene.

- Det haster å få snøen av takene på Østlandet. Vi nærmer oss grensen for hva eldre hus er bygget for å tåle. Hittil har ingen mennesker kommet til skade. Men med mer nedbør på vei, er situasjonen akutt. Alle må bidra så vi unngår alvorlige ulykker, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Hus som er bygget før 1980 er dimensjonert for en snølast tilsvarende 150 kg/m2 .  Flere steder på Østlandsområder er snømengden allerede 125 kg/m2 . 

Eldre hus er kun et par snødager fra maksimalgrensen for hva taket er bygget for å tåle. Små hus, idrettshaller og næringsbygg er spesielt utsatt.  

RIF sender i disse dager brev til Kommunal- og regionaldepartementet og ber om bedre informasjon. Kommunene bør varsle sine innbyggere og gårdeiere når snømengdene nærmer seg maksimalgrensen. Meterologisk Institutt har informasjon om lokale nedbørsmengder. RIF mener kommunene bør ta ansvar for å spre informasjon om farene gjennom lokalmediene på samme måte som for ras og flom.

Ifølge Plan- og bygningsloven skal alle bygg være underlagt et egenkontrollsystem. Men RIF tror ikke at egenkontrollprinsippet fungerer godt nok, og mener det bør innføres uavhengig kontroll. I 2003 undersøkte Statens bygningstekniske etat fire haller. Ingen av hallene tålte forskriftsmessig snølast.  

- Vi må sikre at nye tak faktisk tåler det de skal. Vinteren 2006 så vi mange eksempler på tak som raste under snømengder som var langt under maksimallasten. En uavhengig kontroll kan   avdekk om de tåler det de skal. Vi ønsker ingen flere skremmende overraskelser, avslutter Hansteen.