Oljen kan gi 2.000 nye arbeidsplasser i nord

Oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen kan gi mellom 1.000 og 2.000 nye arbeidsplasser i nord, viser en ny rapport fra oljenæringen.

- Prognosene sier at norsk petroleumsproduksjon vil falle markant i løpet av det neste tiåret. Tilgang til nye leteområder vil videreføre statlige inntekter til beste for fellesskapet og opprettholde sysselsettingen, sier administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens landsforening (OLF).

Sammen med Norsk Industri, Rederiforbundet og LO, utgjør OLF det såkalte KonKraft, en sammenslutning som jobber for å styrke konkurransekraften til norsk oljeindustri. Ifølge en KonKraft-rapport som presenteres tirsdag, kan olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen gi inntil 2.000 nye arbeidsplasser lokalt og regionalt når ringvirkninger inkluderes.

Beregningene tar utgangspunkt i to store, tre mellomstore og noen mindre funn, med forutsetninger om ressurser på om lag 2 milliarder fat oljeekvivalenter.
Rapporten mener oljeleting i nord ikke er noen trussel mot fisk og miljø og hevder miljødebatten er preget av «omtrentlig og uriktig omgang med begreper».
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil få overlevert rapporten fra KonKraft under en tilstelning i ettermiddag