Krisen blir bare verre

Norge må belage seg på en sterkere økning i arbeidsledigheten enn det regjeringen anslo for bare noen uker siden.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at utviklingen i verdensøkonomien blir verre og verre.

Mandag møtte Stoltenberg og fire statsråder sjefene for statlige etater og institusjoner som spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å få krisepakkene omgjort til arbeid: Vegdirektoratet, Jernbaneverket, Statsbygg, Enova, Innovasjon Norge og Nav.

- Tilbakemeldingene er oppmuntrende. Etatene sier de er godt i gang med planer, anbud og konkrete prosjekter. Målet er å få de statlige milliardene omsatt i arbeidsplasser så fort som mulig, sier Stoltenberg.

Regjeringen har tidligere varslet nullvekst i 2009 og en ledighet på 4 prosent ved slutten av året, rundt 100.000 personer. Nå varsler statsministeren enda høyere ledighet, uten å tallfeste nivået. Nav kommer med nye anslag 16. mars, og regjeringen vil vurdere ytterligere tiltakspakker i revidert budsjett i mai.

Stoltenberg sier at ledigheten lå på rundt 100.000 også i 2003-2005, men at den er halvert under den rødgrønne regjeringen.

Pengene skal arbeide
- Vi har allerede forsterket budsjettet for 2009 med 45 milliarder oljekroner til midlertidige tiltak. Nå må vi først få dem i arbeid, slik at Norge fortsatt kan det være det landet som skiller seg ut på en positiv måte gjennom den kanskje laveste ledigheten i hele Europa, sier Stoltenberg.

Regjeringen er innstilt på å følge opp med nye pakker hvis nødvendig, men vil først se hvordan de som er lagt fram, fungerer i praksis.

Stoltenberg sier at de to fondene, Statens finansfond og Statens obligasjonsfond, også er i ferd med å komme på plass. Disse fondene skal styrke bankenes egenkapital og dermed åpne for lån til næringslivet. Neste anledning for eventuelle nye pakker vil trolig være revidert budsjett i mai.

De midlertidige prosjektene innen vei, bane og vedlikehold/oppussing av offentlige bygg er ment å suge opp en del av ledigheten innen bygg og anlegg, samt demme opp for ny ledighet i offentlige og privat sektor som følge av at kommunene får dårligere skatteinngang.

Krisen rammer alle
Stoltenberg sier at tallene som kommer inn, viser at situasjonen utvikler seg fra vondt til verre. USA er i dyp krise. Storbritannia, Tyskland, Sverige og Danmark, Norges naboland og viktigste handelspartnere, opplever et kraftig økonomisk tilbakeslag.

- Sverige står overfor et fall på 4,5 prosent i BNP. Hvis dette fortsetter, kan det bli 10 prosent på ett år. Få tror det går så ille, men det sier noe om kreftene som er i sving. Det er en krise som er dypere, som blir mer langvarig og som vil slå hardere enn noe vi har sett i nyere tid, sier Stoltenberg.

Han frykter at ledigheten i de øvrige nordiske landene kan komme opp i 10 prosent i løpet av året. Sverige er allerede på 7,5 prosent, mens Norge for tiden har 3 prosents ledighet.

- Vårt mål er at Norge fortsatt skal skille seg ut, at vi ikke får så høy prosent som i Sverige. I dag har Europa mer enn dobbelt så høy arbeidsløshet som Norge, sier statsministeren.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier at mange små og store prosjekter er underveis. Det er snakk om alt fra mindre arbeidsoperasjoner, som asfaltering og rensing av jernbanesviller, til store statlige byggeprosjekter.