Skeptisk til ny lov

Forslag til ny bygningslov vil i liten grad redusere byggfeil, mener Byggmesterforbundet.

Når Kommunal- og regionaldepartementet fremmet forslag til bygningslov var hovedsiktemålet med endringene å få en oversiktlig og brukervennlig lov som sikrer kvalitet, effektivitet og rettssikkerhet i byggeprosessene.

Byggmesterforbundet var allerede før fremleggelsen av lovforslaget i 2008 meget skeptisk til de signaler som ble gitt fra departementet. Dette fordi man etter Byggmesterforbundets oppfatning, hadde en overdreven tro på hva man kunne få til av forbedringer gjennom en ny bygningslov knyttet til byggskader, samt at man signaliserte en for stor tro på effekten av innføring av 3.partskontroll, skriver Byggmesterforbundet i en pressemelding.

Kommunal- og forvaltningskomiteens forslag til ny bygningslov ble fremmet 26. februar. Den bærer preg av at man dessverre ikke har klart å rydde opp i de vesentlige områder knyttet til kvalitet og seriøsitet i byggenæringen.

Flertallet opprettholder regjeringens forslag knyttet til obligatorisk uavhengig kontroll av tiltakene og avviser samtidig byggenæringens forslag om at dette alternativt kunne vært gjort gjennom systemrevisjon av foretakene.

Det mest negative med komiteens innstilling er at flertallet har stemt ned forslaget fra næringen selv om å utrede muligheten for å innføre kompetansekrav og minimumskrav til alle foretak i byggenæringen. Da det aller meste av kritikken mot byggfeil har forekommet i oppussings- og vedlikeholdsmarkedet finner Byggmesterforbundet det uforståelig at ikke et samlet Storting vil utrede dette.

Dermed vil det også med ny bygningslov fortsatt være slik at nærmere 30% (50 milliarder kroner) av all aktivitet i næringen vil kunne utføres av foretak uten dokumentert kompetanse og kontrollsystemer. Et system hvor det stilles minimumskrav til alle foretak i næringen ville også bidratt til å styrke forbrukernes interesser.