Tak-kollaps vil granskes

Statens bygningstekniske etat vil følge opp rasulykken som mandag rammet en Rimi-butikk i Larvik.

- Det er vi som lager bygningsforskriftene, og når et tak bryter sammen under snømasser, er det viktig å finne årsaken til det som skjedde, sier etatens leder, direktør Olav Berge, til NTB.

Han bekrefter at det er plan- og bygningsetaten i Larvik kommune som har et prinsipielt overordnet ansvar, men sier at den enkelte huseier sitter med det økonomiske og eventuelt strafferettslige ansvar når en slik ulykke skjer.

- Det er ikke lenge siden en huseier i Oslo ble dømt fordi en del av gesimsen på et bygg falt i hodet på en fotgjenger. Prinsipielt er det ingen forskjell på de to hendelsene, sier Berge.

Han fastslår at huseiers ansvar er totalt.

Stor aktivitet
Taket som raste sammen på Hovland i utkanten av Larvik utløste en hektisk aktivitet i hele området der det har kommet rundt 15 centimeter tung snø det siste døgnet.

Flere idrettshaller er stengt, og takene skal nå måkes. Også på andre tak var det mandag ettermiddag hektisk aktivitet.

På ulykkesstedet lette politiets hunder mandag ettermiddag fortsatt i snømassene.

- Ingen er meldt savnet, og vi har ingen indikasjon på at det finnes mennesker under snøen, men vi vil likevel sikre oss ved å la hundene undersøke området, sier operasjonsleder i Vestfold politidistrikt, Jorunn Heide, til NTB.
Kvinnen som først ble meldt savnet etter raset i butikken på Hovland, er kommet til rette.

Ingen kontroll
Det skjer jevnlig ulykker rundt om i Norge når tak gir etter for snømassene, men det finnes ingen former for offentlig kontroll med sikte på å hindre den slags ulykker.

Den alvorligste ulykken de senere år skjedde på Bardufoss i Troms i mars 2000. Tre mennesker omkom og seks ble skadd da taket på samfunnshuset raste sammen.

- Det offentlige kontrollerer at byggeforskriftene er fulgt når bygget blir ferdigstilt, men deretter hviler hele ansvaret på huseieren, sier Berge.

Han bekrefter at det jevnlig foretas kontroll av både privatboliger og bygg som benyttes av allmennheten, som for eksempel en butikk, men kontrollen dreier seg bare om elektriske anlegg og feiing av pipene.

At hundrevis av mennesker samles under et tak som åpenbart kan rase sammen, er derimot en privatsak.

- Ingen offentlig myndighet kan stilles til ansvar når en ulykke av denne typen skjer, sier Berge.