Verdiskaping skal vektlegges i Nasjonal Transportplan

Norge kommer svært dårlig ut i en undersøkelse hvor næringslivsledere fra hele verden har vurdert veistandarden i forskjellige land.

Nå lover samferdselsministeren at næringslivslederne skal bli hørt, og at muligheter for verdiskaping skal bli vektlagt i det kommende forslaget til Nasjonal Transportplan (NTP) for 2010 til 2019.

Mens Norge scorer høyt på mange av de andre spørsmålene i undersøkelsen, havner vi helt nede på 48. plass når det kommer til kvaliteten på veiene, skriver Aftenposten.

Blant landene som ifølge topplederne har bedre veier, finner vi Botswana, Malaysia og Slovenia. På topp ligger Frankrike og fjellandet Sveits.
12.000 næringslivsledere har deltatt i verdens største lederundersøkelse i regi av World Economic Forum.

Forsømt
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) er enig med næringslivslederne som har blitt spurt i undersøkelsen i at det norske veinettet har vært forsømt gjennom flere tiår.

Hun lover nå et løft slik at en kan sikre fremtidig verdiskaping i Norge. I forslaget til den kommende nasjonale transportplanen som skal legges fram 13. mars, vil næringslivet og muligheter for fremtidig økonomisk vekst i norsk økonomi stå sentralt.

- Jeg mener det er et viktig perspektiv i en tid da olje og gassproduksjon på sikt vil gå ned, og den innlandske økonomien vil få enda større betydning. Da er det viktig at vi moderniserer veinettet vårt, og at vi får ned reisetid og avstand slik at vi sikrer de vareproduserende næringene en rask og effektiv transport fram til sine markeder, sier Navarsete til NTB.

Sikre fremtiden
Samferdselsministeren tror norske politikere i flere tiår ikke har anerkjent hvor viktig et velfungerende veinett er for verdiskaping. Andre land som ikke har olje, har i mye større grad tatt dette inn over seg. Men nå har tiden kommet for at også Norge tuster opp vei- og jernbanenettet, slik at norsk økonomi kan stå sterkere rustet til en tid da olje og gass vil spille en stadig mindre rolle.

- Det er arbeidsplasser vi lever av, og vi må sikre at vi i framtiden har vekst og økonomisk utvikling, sier statsråden.

Verdiskaping vil derfor stå sentralt i den nye transportplanen, og veistrekninger som binder landet sammen vil bli prioritert

- Vi må prioritere å få opp standarden på veiene som binder sammen de ulike landsdelene til en god standard, sier Navarsete.