Eiendomsmeglerne refser strenge banker

Eiendomsmeglerforbundet mener norske banker stiller urimelige krav til mellomfinansiering ved boligkjøp. Rådet om å selge først er ikke alltid det beste, sier forbundsleder Christian Dreyer.

- Mer trøkk på visningene nå

Temperaturen på boligmarkedet er stigende, ifølge eiendomsmegler Mikael Bolling Eger. Men fortsatt er det langt igjen til hvordan det var før krisen satte inn.
- Nå blir gjerne det en budrunde etter første visningsrunde. Slik var det ikke før jul. Det er flere folk på visning, men markedet er opplagt ikke friskmeldt ennå, sier Eger.

NTB treffer ham ute på jobb på Majorstuen søndag ettermiddag. En lys og trivelig toromsleilighet skal selges. Blant interessentene er Knut og Kamonwan Haug, som har bestemt seg for å leie ut leiligheten sin dersom de kjøper en ny.

- Vi vil vente med å selge til markedet blir litt bedre. Prisene er lavere nå enn i fjor, så vi håper det er et godt tidspunkt å kjøpe på, sier ekteparet.
Eiendomsmegler Mikael Bolling Eger hadde to visninger i helgen. På den ene tegnet det seg 37 interessenter, på den andre 15.

- Det er vesentlig bedre enn i fjor høst. Stimuleringspakkene fra regjeringen og rentenedsettelsene har hatt en effekt. Boliger i lave og moderate prissjikt er spesielt godt besøkt på visningene nå, sier han.

- Det blir helt feil å nekte mellomfinansiering når kundene har økonomisk evne til å sitte med to boliger i en periode. Personlig vil jeg aldri selge min bolig før jeg finner en ny i samme skolekrets, sier Dreyer til NTB.

Mandag legger Norges Eiendomsmeglerforbund fram boligprisstatistikken for februar. Det er ventet at tallene vil vise et boligmarked i bedring, men til tross for flere på visning og hyppigere bud, er det ennå ikke friskmeldt.

- Fortsatt sier mange banker tvert nei til mellomfinansiering. Kravene er urimelig strenge. Det er trist, sier forbundslederen.

Han medgir at det kan være gode grunner for at bankene opptrer nøkternt i en periode med økonomisk tilbakegang og stigende arbeidsledighet.

- Men det er forskjell på å være nøktern og å stenge døra helt, sier han.

Avviser endring
- Vi innvilger mellomfinansiering hver eneste dag, og har ikke endret vår kredittpolicy, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

Likevel anbefaler banken nå flere kunder å selge før de kjøper, enn den gjorde da salget av boliger gikk unna i stor fart.

- Vi legger ikke andre kriterier til grunn nå enn vi gjorde før, og har ingen generelle anbefalinger. Men vi er veldig nøye med kundenes finansieringsplan. Mange tror de vil få mer for boligen sin enn det kanskje er grunn til å forvente i dagens marked, sier Rasmussen.

Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforbundet mistenker at bankene har en skjult agenda når de kniper igjen på mellomfinansieringen.

- Det er jo ingen hemmelighet at bankene har hatt store forpliktelser som gjør at de heller vil sitte på pengene enn å låne dem ut. Nå har redningspakkene fra regjeringen gjort situasjonen enklere, men å nekte mellomfinansiering er en effektiv måte å holde igjen på utlån, sier han.

Ifølge Rasmussen i DnB NOR er det kun av hensyn til kundene at banken i enkelte tilfeller sier nei til mellomfinansiering.

- Ikke alle har bæreevne til å takle utgifter på 400.000 kroner mer enn finansieringsplanen tilsier. For oss veier hensynet til kunden tyngre enn hensynet til eiendomsmarkedet, sier informasjonsdirektøren.

Delte priser
Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund er det mye lettere å selge bolig nå enn for noen måneder tilbake. Det vil avspeile seg i statistikken forbundet legger fram på mandag.

- Det har vært en kraftig forbedring siden i fjor høst. Det kommer flere interesserte på flere bud per objekt. Men vi er ennå ikke i nærheten av den aktiviteten vi så tidligere, sier Dreyer.

Han mener stigende arbeidsledighet enkelte steder i landet vil føre til et sterkt differensiert boligmarked i tiden som kommer.

- Arbeidsledigheten rammer gjerne småstedene hardt når for eksempel en hjørnesteinsbedrift må permittere. Da synker også boligprisene. I de store byene forventer vi imidlertid en positiv utvikling på grunn av lave renter og fordi byggingen av nye boliger har stoppet helt opp, sier han.

Nye tall fra eiendomsmeglerkjeden Garanti kan gi en pekepinn på utviklingen i boligmarkedet. Kjeden opplyser at prisene på omsatte borettslagsboliger steg med 4,1 prosent fra januar til februar.