Gratis parkering ikke grunnlovsstridig

Bestemmelser om gratis parkering for enkelte grupper på private parkeringsplasser kan innføres uten å komme i konflikt med Grunnloven.

Justisdepartementets lovavdeling trekker denne konklusjonen etter å ha vurdert spørsmålet på oppfordring fra Samferdselsdepartementet.

To paragrafer i Grunnloven - paragrafene 97 og 105 - kunne eventuelt gjøre det grunnlovsstridig å innføre en lovbestemt plikt til å legge til rette for parkering og betalingsfritak for visse grupper, som forflytningshemmede og eiere av elbiler.

Uvesentlig inngrep
Paragraf 97 handler om at ingen lov må gis tilbakevirkende kraft. Paragraf 105 fastslår at den som av hensyn til «Statens Tarv» må avgi sin eiendom til offentlig bruk, har rett på full erstatning fra statskassen.

Justisdepartementet støtter seg på professor Frede Castbergs lovtolkning i «Norges statsforfatning». Ifølge Castberg vil ikke eieren ha krav på erstatning hvis det er tale om «et forholdsvis uvesentlig inngrep i eierens rett».

«Hvis det her foreligger et inngrep som må anses som mindre vesentlig, kan det etter vårt syn ikke foreligge noe krav på erstatning med grunnlag i Grunnloven § 105», skriver Justisdepartementet.

Ny parkeringsregulering
Heller ikke paragraf 97 vil etter Justisdepartementets mening være til hinder for gratis parkering for visse grupper også på private parkeringsplasser.
Bakgrunnen for Lovavdelingens uttalelse er rapporten «Ny felles parkeringsregulering», utarbeidet av en arbeidsgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet. Der blir det foreslått at alle forflytningshemmede med kommunale parkeringstillatelser skal få gratis parkering på alle offentlig tilgjengelige parkeringsplasser, også de som er privat drevet.