Halvannen milliard i spill

Prosjektstyret i Helse Midt-Norge har vedtatt å legge prosjektledelsen for Fase 2 del 2 ut på anbud.

Prosjektstyret i Helsebygg Midt-Norge vedtok 27. februar å legge prosjektledelsen for resten av utbyggingen ved St. Olavs Hospital ut på anbud.

Anbudskonkurransen for riveprosjektet kommer også om kort tid. Riving av det eksisterende St. Olavs Hospital og oppbyggingen av Kunnskapssenteret - kort sagt, Fase 2 del 2 - har et totalbudsjett på rundt halvannen milliard.

Vedtaket lyder bl.a. som følger:

Prosjektstyret vedtar å fullføre gjennomføringen av byggefase 2 del 1 med dagens prosjektorganisasjon som nedtrappes i samsvar med vedtatt demobiliseringsplan.

Prosjektstyret vedtar å gjennomføre konkurranse for innleie av prosjektledelse og byggeledelse med nødvendige støttefunksjoner for byggefase 2 del 2 i samsvar med hva som er beskrevet i fremlagte prekvalifiseringsgrunnlag.

- Hvorfor gjør dere dette, styreleder Olav Melbøe?

- Vi står foran en kraftig nedtrapping av dagens prosjekt-organisasjon når vi i løpet av inneværende år ferdigstiller byggefase 2 del 1. Sentrale nøkkelpersoner i dagens prosjekt-organisasjon har interesse av å danne et eget selskap for å holde mye av dette kompetanse-miljøet samlet med tanke på andre store prosjekter. Det er en svært god og solid kompetanse som er bygget opp i Helsebygg og Helse Midt-Norge ser et slikt selskap som positivt og mener det kan være nyttig også for kommende sykehusutbygginger både i Midt-Norge og resten av landet.

- Med bakgrunn i dette har styret i Helsebygg besluttet å leie inn prosjektledelse for byggefase 2 del 2 som utgjør de 10 siste prosentene av hele utbyggingen på Øya. Dette må gjøres gjennom en konkurranse der flere firma får delta i konkurransen om et slikt oppdrag, men vi håper at det nye selskapet med tidligere Helsebygg-ansatte vil delta i konkurranse.

- Men vil ikke dette medføre en risiko for at det blir en helt ny prosjektorganisasjon som skal gjennomføre byggefase 2 del 2?

- Ved tildeling av oppdrag om prosjekt og byggeledelse vil det bli lagt vesentlig vekt på hvilket firma som tilbyr best kompetanse og erfaring fra andre store prosjekter. Dersom et annet firma får oppdraget, er det fordi de er bedre enn personellet i det nystartede selskapet. En slik situasjon kan ikke anses som noen vesentlig risiko. Uavhengig av hvem som får oppdraget, vil innleie av personell gi oss en større fleksibilitet i sluttfasen, avslutter Melbø.

Adm. dir. Johan Arnt Vatnan i Helsebygg Midt-Norge er innstilt på å starte et firma sammen med andre ansatte for å konkurrere om prosjektlederoppgaven. Han tror at den unike kompetansen som er bygget opp i Trondheim over de siste 8 årene gir et godt grunnlag for både å vinne denne konkurransen og å etablere seg i markedet for styring av store prosjekter - gjerne sykehus.

- Hvis vi ikke vinner denne konkurransen, så vinner vi ingen andre heller, sa Vatnan til Helsebyggs ansatte på et allmøte fredag. Helsebyggdirektøren innrømmer at dannelsen av et nytt firma vil ta litt kveldsarbeid, men er likevel krystallklar på et viktig punkt:

- Vår neste milepæl er overleveringen av Gastrosenteret 23. mars - med null byggefeil. Ingenting får lov til å komme foran det.