Ypper til miljøkamp i LO

Det brygger opp til miljøslag under LO-kongressen i mai.

Sterke krefter i fagbevegelsen ønsker en tydeligere miljøprofil og sier absolutt nei til oljeutvinning i sårbare områder.

- Vår motstand mot oljeutvinning er ideologisk begrunnet. Det er framtiden til vår klode som står på spill, sier leder Turid Lilleheie i Norsk Tjenestemannslag til NTB.

Forbundet som er blant de største i offentlig sektor, mobiliserer nå til kamp om oljefrie soner under LO-kongressen i mai. NTL vil endre LOs program og kjemper innbitt mot prøveboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Spørsmålet om oljeutvinning i områdene som kalles Nordland VI og VII og Troms II er meget brennbart. SV og Senterpartiet er imot, mens Arbeiderpartiet holder døra på gløtt.

Vil ha vern

Lilleheie og NTL håper SV og Sp får gjennomslag for sitt syn i regjeringen. De vil ha følgende formulering inn i kapitlet om industri- og næringspolitikk i LOs handlingsprogram:«Der sameksistens mellom fiskerinæringen og petroleumsnæringen ikke er mulig, må det opprettes petroleumsfrie fiskerisoner. Prøveboring utenfor Lofoten og Vesterålen må avvises på grunn av fiskeressursene i området.»

Forbundet fikk ikke LO-sekretariatets støtte til programendringen, men satser på å vinne omkampen under LO-kongressen. De store forbundene i offentlig sektor og innen servicenæringen støtter kravet om en tydeligere miljøprofil, mens de mer tradisjonelle industriforbundene i privat sektor insisterer på at hensynet til arbeidsplasser og næringsliv bør gå foran.

For Lilleheie er det omvendt: Hensynet til enkelte arbeidsplasser i industrien må vike i kampen for å bremse klimaendringene og hindre miljøødeleggelser.

- Det er tvingende nødvendig å tenke fornyelse. Vi må sørge for at næringslivet i større grad satser på miljøvennlig teknologi og fornybar energi, sier hun. NTL har lenge argumentert for at mesteparten av klimakuttene må tas i Norge. Det er et kontroversielt standpunkt i LO og regjeringen.

Spenninger

Da Den norske kirke tidligere i februar gikk ut og ba om fem års pause i oljeletingen på norsk sokkel, ble LOs distriktssekretær Øyvind Silåmo i Nordland så sint at han meldte seg ut av statskirken.- Rundt 150.000 av våre medlemmer jobber direkte eller indirekte innenfor oljesektoren i Norge, sa Silåmo.

LO-leder Roar Flåthen kalte Kirkens utspill uklokt.

- Å be om stans i nye tildelinger av leteområder på norsk sokkel, vil føre til full kollaps i leverandørindustrien med masseoppsigelser som resultat, sa Flåthen til NTB.

LO-lederen understreket imidlertid at han ikke støttet kravet fra Silåmo om masseutmeldelser fra statskirken. Distriktssekretærens uttalelser fikk ellers høyst blandet mottakelse i fagbevegelsen. LO i Vesterålen støttet Kirkens oppfordring, i likhet med flere NTL-lag rundt om i landet. Turid Lilleheie medgir at det blir kontroverser innad i LO når klimasaken kommer på banen.

- Det er ofte spenninger mellom ulike forbund i LO, ikke bare om miljøsaker. Men jeg er stolt over å kunne si at vi stort sett kommer fram til enighet. Og det faktum at miljøspørsmål nå diskuteres innad i LO er et stort skritt i riktig retning, sier hun.