Bygningsloven klar

Regjeringens forslag om å innføre en ny uavhengig kontroll som skal sikre at byggeforskriftene følges er lagt frem for Stortinget.

Her er innstillingen til ny plan- og bygningslov

- Jeg er fornøyd med at vi nå får på plass langt bedre kontroll og tilsynssystem i forhold til byggeforskriftene. Dette er et viktig grep for å hindre byggefeil, sier

Anna Ceselie Brustad Moe (Sp), som har vært de rødgrønnes hovedansvarlige for lovbehandlingen av den nye bygningsloven. Brustad Moe viser blant annet til tall fra en ny rapport fra SINTEF Byggforsk. Rapporten anslår at det er byggefeil på 8 av 10 nybygg. Forbrukerrådet mottar årlig over 4000 henvendelser om dårlig håndverkarbeid.

- Disse tallene illustrerer med all tydelighet behovet for et langt strengere kontrollregime med bygge- og anleggsarbeider.  Den eksisterende ordningen, basert på de utførende firmaers egenkontroll, har vært altfor dårlig, mener Brustad Moe.

Kommunenes plikt til å føre tilsyn, får større betydning enn i dag. Det kan ilegges gebyr ved overtredelser og når det unnlates å rette feil. Et bygg kan ikke tas i bruk før ferdigattest fra kommunen foreligger. En enstemmig komité støtter også et initiativ fra Forbrukerrådet om at garantitida i Bustadoppføringslova (som nå skal endres), blir øket fra fem til ti år slik det er gjort i Sverige og Danmark. -Dette er viktig ut fra at mange mangler først blir synlige etter at fem år er gått, påpeker Brustad Moe.

Den nye loven styrker også kravene til tilgjengelighet og brukbarhet av bygninger og uteområder for alle med nedsatt funksjonsevne.

-Jeg mener dette er en viktig landevinning som vil gi bedre løsninger for oss alle. En enstemmig komité går inn for at krav om universell utforming også skal gjelde nye arbeidslokaler, og at departementet i løpet av kort tid skal fastsette tidsfrister for når eksisterende bygg skal oppgraderes til standarden universell utforming, poengterer Brustad Moe.

Når kommunalkomiteen på Stortinget i dag avgir innstilling til ny bygningsdel i Plan- og bygningsloven avsluttes et lovarbeid som startet med oppnevning av Bygningslovutvalget i 2002. -Jeg vil understreke at det har vært et stort engasjement fra ulike aktører i bygge- og anleggsprosesser. Selv om enkelte endringer ble gjort underveis, er jeg tilfreds med at loven som nå vedtas i det alt vesentlige er i samsvar med regjeringens forslag, sier Brustad Moe.