Dårligst boliger for funksjonshemmede

Funksjonshemmede bor dårligst og sliter mest økonomisk, viser ny undersøkelse.

Personer med funksjonsnedsettelser har dårligere levekår enn befolkningen for øvrig, viser ny levekårsundersøkelse gjort av SSB.

Boligsitasjonen er et av områdene der funksjonshemmede blir hardest rammet. Nesten halvparten av alle funksjonshemmede bor i boliger ikke tilpasset deres behov, viser undersøkelsen offentliggjort torsdag.

Særlig bevegelseshemmede er hardt rammet av et ikke-tilpasset boligmarked. 3,7 millioner nordmenn bor per i dag i boliger ikke tilpasset rullestoler.

- Boligsituasjonen får stor betydning for muligheten til sosial deltakelse, mener generalsekretær i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård.

- Man kan jo tenke seg for hva dette har for blant annet muligheten til å besøke hverandre, sier Ødegård.

Norges Handikapforbund har lenge gjort politikerne klar over utviklingen, men svært lite er blitt gjort. Ødegård stiller nå politikerne ansvarlige for at funksjonshemmede i så stor grad blir ekskluderte fra samfunnsdeltakelse.

- Vi reagerer på at tilbudet fra Husbanken blir bygget ned. Politikerne ser ut til å overlate til markedet å ta seg av utviklingen, sier Ødegård.

Takler ikke 10.000-kroners regning
Undersøkelsen viser også at funksjonshemmede har dårligere økonomi enn resten av befolkningen.

Hele 40 prosent av de 1650 spurte sier de ville hatt problemer med en uforutsett utgift på 10.000 kroner, mot 25 prosent i befolkningen for øvrig.

Årsaken er i stor grad høyere ekstrakostnader knyttet til funksjonsnedsettelsen, særlig til reseptbelagte medisiner og tannhelsekostnader.

Lars Ødegård i Norges Handikapforbund etterlyser politisk vilje til å jobbe for likestilling og mot diskriminering av funksjonshemmede.

- Vi har nå mer enn nok tall som viser behovet for handling. Isteden ser vi at strategien går stadig mer i retning av ekskluderende særordninger og særløsninger, sier Ødegård.