Større konkurranse om leietagerne

Rekordstor tilgang på utleieboliger har skjerpet konkurransen om leietagerne. Gamle og nedslitte boliger er taperne.

- Tidligere, da det var mangel på utleieboliger, ble leiligheter utleid til tross for at de var slitt og trengte oppussing. Nå er folk mer selektive, sier administrerende direktør Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren.

For kort tid siden ga sentrumsnær beliggenhet nesten garantert interesse fra leietagere. Nå hender det at få eller ingen møter opp på visning.

- Eiere av nedslitte og mindre attraktive utleieboliger er oftere enn før nødt til å redusere prisen for å unngå at boligen blir stående tom, sier Nielsen.
Etter lang tids økning i leieprisene, gikk de kraftig ned i siste kvartal i fjor, viser tall fra Utleiemegleren, som forvalter over 5600 boliger og er størst i sin bransje.

Vil ha nytt
Nyoppussede leiligheter som i tillegg har god beliggenhet, er vinnerne blant utleieboligene.

- Attraktive utleieboliger vil det alltid være rift om. Nordmenn har tradisjon for å være opptatt av bolig, og folk er villig til å betale ekstra for nye eller renoverte boliger, sier Nielsen.

Han trekker frem Stavanger som et eksempel på en region med kresne leietagere som krever høy standard.

- Stavanger har vært preget av en sterk fremtidstro og optimisme. Etterspørselen etter utleieboliger holdt seg høy et par måneder lenger enn i resten av landet, men nå må vi justere prisene her også, sier Nielsen.

Han mener det kan være en god investering å pusse opp utleieboligen.

- Et strøk maling og nyslipte gulv kan være nok til at leiligheten virker mer innbydende. Oppgraderer du et gammelt og umoderne bad eller kjøkken, kan det i mange tilfeller forsvare seg økonomisk i økte leieinntekter, sier han.

Lønnsom oppussing
Finanskrisen har gitt kraftige kutt i byggebransjen. Dermed er det lønnsomt å pusse opp nå, mener økonomiekspert Rune Pedersen i Smarte penger.

- Du får håndverkere rimeligere og raskere enn på lang tid. For den store gruppen nordmenn som har sikre jobber og stabil økonomi, gir det en gyllen anledning til å bygge eller renovere bolig, sier Pedersen.

For utleiere vil det være et regnestykke som må ta hensyn til leieprisen og verdiøkningen på boligen, mener økonomieksperten.

- Vedlikehold av bolig vil uansett alltid lønne seg på lang sikt. Det kan bli mange ganger så dyrt å la den forfalle, sier han.

Flere soverom
- Å utvide en toroms til en treroms kan også øke leieverdien på en bolig, sier Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren.

Gjennomsnittsprisen på utleieboliger forvaltet av Utleiemegleren i desember var 8748 kroner for toroms og 11097 kroner for treroms.

Det viser en oversikt fra Utleiemeglerens kontorer i Oslo, Akershus, Trondheim og Stavanger.

- Unge folk og studenter ønsker ofte å bo i kollektiv for å dele på husleien. Med et ekstra soverom kan flere bo i samme leilighet, sier han.