Norges Varemesse

Norges Varemesse

Sted: Lillestrøm

Prosjekttype: Messehall, kontor og parkeringskjeller

Kontraktssum eks mva: 270 millioner kroner

BRA: 7.150 kvm messehall, 2.200 kvm næring, 6.100 parkering

Byggherre: Norges Varemesse

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Arne Henriksen Arkitekter AS

Rådgivere: RIB betong: Munthe-Kaas og Udnes - RIB stål: Siving. Knut Finseth - Rådgiver teknisk: Itech - Rådgiver Miljø, RIG, RIA, RIBR: Multiconsult - Rådgiver VVS: DeltaTek - RIE: ÅF-Consult

Underentreprenører og leverandører: Avfallshåndtering, søppel- og avfallscontainere: Retura Wilhelmsen & Sønner - Lift og stillas: Bautas - Betonggulv hall: Tiller-Vimek - Brannmaling/isolering: Firesafe - Betong: Betong Øst - Blikkenslager: Franke Onsrud - Byggevarer: Byggmakker Lillestrøm - Elektro: EDA - Foldevegger: Saxi - Gjerder: Rosings Områdesikring - Glass- og aluminiumsarbeider: Hubro - Grunnentreprenør: Håkanes Maskin - Gulvbelegg: Intep - Himlinger: Moelven Nordia - Maler: Malerservice - Murerarbeid: Murus - Porter: Crawford - Prefab betong: Spenncon - Riving: NKR - Stål: BT-Stål - Stålrekkverk: Rosmek - Taktekking: IcopalTak Øst - Tømmerentreprenør: RM Interbygg - Ventilasjon: Randem & Hübert/Blikk og Montasje - Rørlegger: ORAS as Lillestrøm

Kinderegget i Lillestrøm

Norges Varemesses nye hall K på Lillestrøm er ikke bare en utstillingshall. Den er også en kongress - og konferansehall og kan til og med brukes som parkeringshus.

- Vi har bygget nytt fordi vi har behov for areal i forbindelse med våre fagmesser. I tillegg frigjør vi kapasitet i den vestre delen. Nå åpner vi opp for evenementer, kjedemesser og kongresser. Den nye hallen har allerede huset fire messer i januar, noe som bekrefter behovet for en ny hall, sier teknisk direktør Morten Myhre i Norges Varemesse.

Egenskapene beholdt
Den nye hall K er en utvidelse av det eksisterende messeområdet og er koblet på i øst. Arealet er på hele 7.150 kvm, i tillegg til ca. 2.000 kvm kontorer til messehallens egen administrasjon på en mezzanin. For oss uinnvidde er det innenfra ikke umiddelbart lett å se skille mellom de eksisterende hallområdene og de nye arealene.

- Da har vi oppnådd mye, sier arkitekt Arne Henriksen. Den eksisterende hallen var et bygg som har fungert meget godt. Vi kunne ha valgt å gjøre noe helt annet, men vi valgte å føre det eksisterende videre. Den har mye av de samme betong - og glassløsningene. I tillegg skulle vi denne gang integrere kontoradministrasjonen, forteller arkitekt Arne Henriksen.

Etter at Norges Varemesse flyttet fra Sjølyst til Lillestrøm i 2002, manglet det ikke på kritiske røster vedrørende plasseringen «langt» utenfor Oslo. Flyttingen hadde ingen negativ betydning for publikumsbesøket; Antall besøkende gikk faktisk opp. Arne Henriksen Arkitekter tegnet det første byggetrinn også, og har brukers anerkjennelse på et velfungerende og kostnadseffektivt bygg.

- Vi fikk mye positiv omtale av eksisterende bygningsmasse og ønsket å gå videre med samme arkitekt, slik at vi ivaretok helheten. Første byggetrinn fikk mange priser, både Betongtavlen 2002, FIABCI - prisen og den gjeveste i Norge: Houens Diplom, også kalt «Akitekturprisen», sier Morten Myhre.

Veidekke er kontraktspart i en totalentreprise. De fleste entreprenørene og prosjekterende som nå er inne i bildet, var også med forrige gang. Det var en klar fordel når byggetiden var krevende.

- Det er klart tiden blir en utfordring når vi skal bygge en stor messehall på 18 måneder, sier prosjektleder Jo Andersen hos Veidekke Entreprenør. Men det skulle bli enda mer hektisk.

Lillestrømtorv
Tomta var en del av hovedtomta som Norges Varemesse ervervet i 1999. Fra første byggetrinn var man klar over de spesielle grunnforholdene langs Nitelva, der Lillestrømtorv skaper utfordringer. Den opptrer som en svamp, fullstendig uten bæreevne. Multiconsult kunne bidra med verdifull kunnskap basert på erfaringene fra forrige gang.

- Det er slik det er i Lillestrøm, med dybder på opptil 60 meter eller mer, til fjell. Masseutskiftning måtte til. Bygget måtte ha store spenn med færrest mulige søyler. I forhold til konstruksjonen er det utfordrende. Gulvet er fundamentert direkte på grunn. Det blir store konsentrerte laster som man må beregne setninger for. Det måtte foretas masseutskifting for å få det til. I første trinn var det enkelte andre rådgivere som mente det ikke var mulig å fundamentere direkte, men erfaringene derfra viste at det gikk bra, sier prosjektleder for geoteknikk hos Multiconsult, Espen Thorn.

Masseutskifting ble p-hus
Da det var gravet ut omtrent det som trengtes for masseutskiftning, var man halvveis i en mulig parkeringskjeller. Avgjørelsen ble tatt underveis. I samråd med byggherren fant man ut at det var bedre å bygge parkeringskjeller i gropa enn å fylle igjen med stein etterpå.

- Vi etablerte altså i tillegg en parkeringskjeller på 6.100 kvm på omtrent samme tiden. Vi fikk litt tidligere oppstart, men samme sluttdato. Betongarbeidet er viktig å få gjort så raskt som mulig, så vi samlet folk fra tre avdelinger, Veidekke Anlegg, Veidekke Oslo og Seby. Med alle involverte hadde vi dermed god egenkapasitet også i denne fasen, sier Andersen.

Veidekke leide riggplass på nabotomta. Det å drive entreprenørvirksomhet på Norges største messeområde kan være krevende, logistikk og tilkomst tatt i betraktning. Hovedinnkjøringen til parkeringsplassene og til varelevering går langs det nye bygget. Byggegropas omfang tok en del av denne veien og stilte store krav både til byggherre og til Veidekke.

Logistikk
Fleksibilitet er et nøkkelord når det gjelder effektive utstillingshaller. Logistikk og infrastruktur er svært viktige elementer. Vareleveranser tas i inn fra riggområdet i nord, gjennom totalt fire nye porter i den nye hallen. 5.000 kvm av riggdekket har fått gatevarme for å lette tilførsel og kommunikasjon. Vandrehallen som går langs bygget i sør, fullbyrdes nå i en vinkel mot nord, mellom hall D og E, der det også er en port. Innvendig takhøyde er i den lave delen på 5,6 meter og 8 meter i den høye delen.

- Den nye hallen er konstruert på en annen måte, med nye konstruksjoner. De eksisterende har ståldragere, denne nye har fagverksdragere. Ofte kan fagverksdragerrom oppleves som urolige, fordi de får kryss som går opp og ned i sikksakk, og ventilasjonene er lagt litt tilfeldig. Her har vi jobbet mye med å få ventilasjonsføringene ut i rommet på en lineær og ryddig måte. Brukernes oppmerksomhet skal være nede, sier arkitekt Henriksen. Alle utblåsningsventiler i tak er styrbare, og det er aircondition i alle soner.

Tre ting i ett
Men Kinderegget kan med enkle grep transformeres til nye oppgaver. Kongressmarkedet er et vekstområde, og en del av den nye hallen kan med seks meter høye skyvevegger gjøres om til åtte møterom. Disse har eget ventilasjonssystem og kan kjøres separat, selv når resten av hallen ikke er i bruk.

Dekket i hallen er dimensjonert til 2.000 kilo pr. kvm., og kan tåle akseltrykk på hele 40 tonn. Det er åtte ganger sterkere enn et ordinært parkeringsdekke. I tillegg til de 250 parkeringsplassene i kjelleren kan det ved behov være aktuelt å ta selve hallen i bruk til parkering. Det er automatikk og følere på luftkvalitet som ivaretar disse situasjonene.

Tidligere leide Norges Varemesse kontorer til sin administrasjon hos nabo Thon Hotel Arena. I mezzaninen over hallen har de 60 - 70 ansatte flyttet inn. Nye kontorer, med pauserom, kantine, møterom og et velutstyrt treningsrom står til disposisjon.

- Vi er fornøyd med entreprenørene som har bidratt. Som nevnt var mange også med på første byggetrinn. Det er en stor fordel å kjenne bygget fra før av når en skal bygge på et så stort bygg med alle data - og styringssystemer. Det har gått langt bedre enn om vi skulle brukt fremmede firmaer som ikke kjenner det eksisterende bygget, avslutter Morten Myhre.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter