Krag Jørgensen Boligpark

Krag Jørgensen Boligpark

Sted: Kongsberg

Prosjekttype: 56 boliger

Kontraktssum eks mva: 70 mill kr (bygg) + 25 mill kr (koordinerte side-entrepriser)

Bruttoareal: 8500 kvm (boliger +garasjeanlegg)

Byggherre: Baneveien Industripark

Totalentreprenører: Bygningsmessige arbeider: Bøhmer Entreprenør - Rørarbeider: Rørsenteret Kongsberg - Elektro, RIE: Forenede Montører

Prosjekt- og byggeledelse: Prosjekttjenester

Arkitekt: Arkitektkontoret Børve & Borchsenius

Rådgivere: RIB og RIBR/LARK: Rambøll Norge - Geoenergi: Geoenergi - RIV: Utvendig OVA: Asplan Viak - RIV: Sweco Norge

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Kongsberg Entreprenør - Gulvstøp og gulvavretting: Thunberg - Taktekking: IcopalTak Sør - Kjøkken/Hvitevarer/Bad/Garderobe: Kongsberg Interiør Sigdal - Rekkverk: Rekon - Plattendekker, prefab. balkonger, søyler, trapper: Systemblokk Telemark - Blikkenslagerarbeider: Tele Blikk - Ventilasjonsarbeider GK Norge - Nettingvegg boder: Team Bygg - Byggevarer: Optimera Øst

Fra geværfabrikk til boligpark

På området til tidligere Krag Jørgensen gevær-fabrikk i Kongsberg ligger i dag 56 leiligheter i tre L-formede punkthus med tilhørende parkeringskjeller.

På området til tidligere Krag Jørgensen gevær-fabrikk i Kongsberg ligger i dag 56 leiligheter i tre L-formede punkthus med tilhørende parkeringskjeller.

Børve og Borchsenius Arkitekter har utnyttet høyden og latt bakkearealet være et felles parkanlegg til glede for flest mulig. Bøhmer Entreprenør har utført den bygningsmessige totalentreprisen.

Modernistisk
- Boligprosjektet er stort sett blitt slik vi har planlagt det. I utgangspunktet er det ordinære leiligheter, men en del av leilighetene kan få livsløpsstandard eller har plass som gjør det mulig, forteller arkitekt Torun Aksnes, Børve og Borchsenius.

- Boligene ligger i et grøntområde og er en del av en parklignende utforming. Vesentlig er å ha utnyttet terrengforholdene og tomten på en tilfredsstillende måte.

Boligprosjektet skulle i utgangpunktet ha et moderne uttrykk i forhold til et nærliggende boligprosjekt med saltak. Vi har ikke gjort forsøk på å lage mer av det samme, men gitt leilighetene i boligparken et nyere uttrykk med flatt tak og tilbaketrukne toppetasjer. Materialbehandlingen har også et mer moderne uttrykk med en kombinasjon av tegl, stål og tre.

Flate tak gir et noe mer modernistisk uttrykk sammen med takterrasser og tilbaketrukne toppetasjer, enn et stort saltak med tegl, poengterer hun og legger til at det innvendig er en nøktern standard som et uttrykk for vår tid. Enkle, glatte flater og godt med dagslys, mye vindusareal og luftig. Spesielt stue og kjøkken har fått noe mer enn standard takhøyde som er med på å gi volum og lys og luft. Her er takhøyden stort sett 2,56 meter som er godt over de 2,40 meterne som er vanlig i oppholdsrom. Det er noe lavere takhøyde i birom og gangareal der ventilasjonskanalene ligger. Det har også har vært lagt vekt på vedlikeholdsfrie materialer og både ute og inne, sier Aksnes.

Fasader og tak
De flate takene har papptekking. Fasadene har lys teglforblending. På tilbaketrukkede fasadepartier, ved svalgang og terrasser benyttes trekledning. Vinduer og terrassedører utføres som malte trevinduer og med 2-lags energiglass.

Fortetting
Boligparken ligger i gangavstand både fra jernbanestasjon og sentrum. Nettopp derfor har det vært et poeng og et uttrykt ønske fra så vel fylke som kommunen å utnytte område til fortetting ved å kunne tilby sentrumsnære leiligheter.

Området skal framstå som tilnærmet bilfritt - all bilparkering foregår i parkeringskjeller.

- Derfor har vi også kalt det en boligpark. Arealene mellom og rundt boligkomplekset er uteoppholdsarealer og ikke parkeringsarealer, understreker Aksnes.

Normal byggetid
- Vi har hatt en normal byggetid uten noen uforutsette problemer eller hendelser. 17 måneder er normal byggetid for et prosjekt som dette. Vi har fokusert på 0 feil og det har vi nesten klart, sier prosjektleder Besse Jan Tollefsen i Bøhmer Entreprenør.

Entreprenøren har utført plasstøpt betong-, tømrer- og flisarbeidene med egne folk.

Han legger til at de for tiden ikke mer å gjøre enn det de må ha, og merker godt at det er mange flere som regner på de jobbene som er i distriktet.

Boligsalg løsner
Utbygger Arnold Øberg er godt fornøyd med at halvparten av boligene (og de dyreste) var solgt før krisen i kredittmarkedet, og mellomfinansieringen fra bankene stoppet opp i fjor høst. Han forteller at det sist uke ble solgt fire leiligheter i boligparken etter at mellomfinansiering fra bankene er kommet i gang igjen, og flere kjøpere har meldt sin interesse. Kvadratmeterprisen i Kongsberg er ganske lik over alt. I dette prosjektet varierer den fra 29000 til 39000 kvadratmeter, opplyser Øberg.

Geoenergi
Krag Jørgensen Boligpark er det første store private boligprosjekt i Kongsberg med jordvarme og varmepumpe. Jordvarme og et varmepumpesystem gjør at driftskostnadene for oppvarming og svaling (ikke full kjøling) er lave. Enova regner 60 - 70 prosent reduksjon i utgifter til oppvarming og kjøling/svaling). I tillegg er det installert en fyrkjele med oljeoppvarming som supplement på kalde vinterdager.

Geoenergi er et samlebegrep for utnytelse av miljøvennlig energi fra grunnen. Energi utnyttes til oppvarming og eller kjøling/svaling ved at det bores 100 - 300 meter dype energibrønner.

18 brønner
Anlegget er levert av Geoenergi som har boret 18 brønner med dybde 200 meter. De er knyttet sammen i en samlekum. Vannet blir hentet inn i energisentralen via kollektorer i brønnene.

- Av hensyn til frostfare blir vannet blandet med 35 prosent spritoppløsning. Det er vanlig på denne type anlegg. For oss er dette et mellomstort prosjekt, forteller prosjektleder Pål Krogstad i Geoenergi AS.

- Anlegget har den første tiden slitt med luft i systemet. Problemet er nå løst. Det skyldtes en produksjonsfeil i en enkeltkomponent i en pumpe, som nå er byttet ut, opplyser han.

- Basert på den termiske responstesten som alltid blir gjort i forkant av prosjektene, kan vi estimere hvor mange brønnmeter vi må ha, sier han og påpeker at Geoenergi både er et ingeniør-, konsulent og entreprenørfirma, som tar for seg alle trinnene i en slik prosess.

- Når vi blir bedt om det, lager vi en termisk responstest, og på bakgrunn av den, tar vi på oss rådgiverrollen og forteller om det er formålstjenlig å gå videre med brønnpark eller om de termiske forholdene tilsier at det ikke har noen hensikt, sier Krogstad.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter