Kleppa vil ha flere samkommuner

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil lovfeste prøveordningen med samkommuner. Høyre mener hun er på vikende front.

- Dette er et desperat siste forsøk fra Kleppa som for all del prøver å unngå sammenslåinger og større kommuner. Hun ser ikke at det er nødvendig med endringer i kommunestrukturen for å møte dagens utfordringer, sier kommunalpolitisk talsperson Bent Høie i Høyre til NTB.

Kommunaldepartementet sa i november 2007 nei til å utvide prøveordningen med samkommune i Verdal og Levanger, men Kleppa nekter for at hun har endret standpunkt og snudd i saken.

- At kommunene fikk nei i 2007 hadde med formelle regler å gjøre. Vi har hele tiden hatt en god dialog om en utvidelse, og i kommuneproposisjonen for 2009 varslet jeg at det ville bli flere forsøk med samkommuner, sier Kleppa til NTB. Nå vil hun lovfeste organisasjonsmodellen.

- Vi trenger mer systematisk forpliktende samarbeid mellom norske kommuner, sier statsråden til Kommunal Rapport.

- Hybrid-løsning
Modellen med samkommuner innebærer samarbeid om definerte oppgaver gjennom et felles forum av folkevalgte fra de ulike kommunestyrene. Det er først og fremst kommuneoverskridende oppgaver som løses i fellesskap, blant annet barnevern, helsetjenester, landbruk, miljøvern og administrasjon.

Selv om Høyre-leder Erna Solberg i sin tid som kommunalminister ga klarsignal til prøveordningen, mener partiet at det er nødvendig å gå mer drastisk til verks.
- Samkommuner er en hybridløsning som kan bøte på noen utfordringer, men som fører med seg et stort demokratisk underskudd. Politikerne som sitter i de ulike organene, er ikke valgt direkte av velgerne. Det fører til at ansvaret for beslutningene pulveriseres, sier Høie. Han mener Senterpartiet er under kraftig press fra Ap og SV i spørsmålet om framtidig kommunestruktur.

Verdal i Nord-Trøndelag har sammen med Levanger vært landets eneste samkommune siden 2004. Ordfører Bjørn Iversen (Ap) tror helseminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) samhandlingsreform har mye å si for Kleppas holdning til modellen.

- Samhandlingsreformen vil gi kommunene nye, store oppgaver som krever mye mer samarbeid. Bjarne Håkon Hanssen snakker om befolkningsgrunnlag på 10.000, og trekker fram samkommunemodellen, sier Iversen til Kommunal Rapport.

- Positiv
Verdal-ordføreren er veldig glad for signalene fra politisk ledelse i Kommunaldepartementet.

- Hvis vi skal opprettholde en finmasket kommunestruktur, må vi få bedre lovfestede samarbeidsmodeller. For å være litt ubeskjeden, har nok de gode resultatene vi har oppnådd også spilt en rolle, sier han.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa avviser på sin side at samhandlingsreformen eller kravet om sammenslåinger har vært utslagsgivende for hennes syn. Men hun står fast ved at kommuner ikke skal spleises sammen til større enheter med mindre initiativet kommer nedenfra.

- 430 norske kommuner er ikke et hellig tall for Senterpartiet, men undersøkelser viser at folk i mindre kommuner er best fornøyd med tjenestetilbudet. Det er uaktuelt for regjeringen å slå sammen kommuner mot deres vilje, sier hun.

Kleppa er positiv til søknaden fra fire kommuner i Nord-Trøndelag som ønsker å bli samkommune, men understreker at det gjenstår enkelte formaliteter. Namsos, Namdalseid, Overhalla og Fosnes vil få svar på sin søknad innen 1. mai.