Vil tvinge StatoilHydro til å satse på fornybar energi

Staten må styre StatoilHydro mer direkte og pålegge selskapet å bli klimavennlig, mener Teknologirådet.

Staten er den klart største eieren i olje- og gassgiganten. StatoilHydro står alene for 19 prosent av Norges klimagassutslipp. Nå tar både politikere, forskere og miljøvernere til orde for at staten må bruke eierskapet sitt mer aktivt for å styre selskapet i en mer miljøvennlig retning, skriver Dagsavisen.

I rapporten «Plan B» som Teknologirådet overleverte til Stortinget tirsdag, blir staten oppfordret til å arbeide for at StatoilHydro innen 2020 både skal ha 5 prosent av sine investeringer knyttet til produksjon av ny fornybar energi, og ha redusert sine utslipp av klimagasser med 30 prosent.

Staten bør også la deler av utbyttet sitt bli værende i selskapet og øremerke det til utvikling av teknologi og fornybar energi.

Rapporten får bred støtte langt inn i de rødgrønnes rekker.

- Rapporten bør være en marsjordre til statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen om å satse sterkere på fornybar energi og gjøre om Statoil fra et oljeselskap til et energiselskap, sier AUF-leder Martin Henriksen.

SVs Inga Marte Thorkildsen mener hele tanken om statlig eierskap nettopp er at det skal brukes til å gjøre store samfunnsmessige løft som ikke nødvendigvis er lønnsomme på kort sikt, og støtter anbefalingene i rapporten helhjertet.

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, mener at å sette StatoilHydro under klimaadministrasjon er den eneste måten å dra selskapet i miljøvennlig retning på.

Olje- og energidepartementet er positive til rapporten og synes rådene er interessante.