Belysning skal holde trafikantene våkne

Belysning av blant annet trær, bruer, fjellskjæringer og andre objekter skal gi trafikantene på E6 mellom Gardermoen og Kolomoen en mer opplevelsesrik tur.

Denne belysningen skal gjøre trafikantene mer konsentrerte og mer våkne.

I forbindelse med utvidelsen av E6 til en firefelts veg med midtdeler mellom Gardermoen og Kolomoen, vil flere elementer som broer, fjellskjæringer, koloer ( store steinblokker) og trær i nærheten av kjørebanen bli belyst.

Et tiltak for bedre trafikksikkerhet
Denne belysningen har til hensikt å skape opplevelser for trafikantene. Opplevelsene vil på kvelds- og nattestid, og da spesielt i den mørke årstiden, stimulere trafikantene. - Dette ser vi på som trafikksikkerhetstiltak: Vi forventer at trafikantene blir mer våkne og dermed mer konsentrerte over lengre tid av disse stimuliene. Vi ser for oss at det vil være cirka ett lyspunkt for hver mil mellom Gardermoen og Kolomoen, forteller Taale Stensbye, leder for prosjektet E6 Gardermoen-Biri.

Bruker lite strøm
Elementene som skal belyses på strekningen Gardermoen-Kolomoen, vil blant annet bli belyst av såkalt LED-lys. Dette er en type teknologi som har et minimalt forbruk av strøm, noe som gjør at LED-lys er betraktelig rimeligere å benytte enn vanlig teknologi. - Ettersom vi belyser elementer i naturen, er det få driftsutgifter utover strømutgifter knyttet til belysning av disse elementene. Kostnaden ved å montere belysningen varierer fra vel 100.000 kroner til oppunder en million kroner per enhet som belyses. Dette er penger storsamfunnet vil spare inn i form av færre ulykker, sier Taale Stensbye avslutningsvis.