Rådgiveren i førersetet

Energidirektivet og ny skjerpet teknisk forskrift har bidratt til økt oppmerksomhet rundt energiforbruket i bygg.

Rådgiveren Hjellnes Consult opplever nå ønsker om å få kontrahert rådgiveren tidligere slik at selskapet kommer i førersetet som ledende premissgiver i byggeprosjekter med ambisiøse energimål.

- Byggherrene er helt tydelig blitt mer krevende. De ønsker å bli presentert for hele bredden av energiløsninger fra de mest innovative og energieffektive tiltakene til tradisjonelle energivalg. Dermed kan de selv velge hva de går for ut fra økonomi og ønsker fra leietaker. Dette har ført oss rådgivere fra en posisjon hvor vi ble kontrahert på timepris sent i prosjektet for å drive detaljprosjektering på tidsramme til å bli en sentral aktør og premissgiver i utviklingen av prosjektet fra start, sier Roar Smelhus som er seksjonsleder VVS Energi hos Hjellnes Consult.

Uenig i kritikk
Enkelte rådgivere innen VVS og energi har kritisert de nye energikravene i TEK 07 for å være for lite ambisiøse. Hos Hjellnes Consult er man ikke helt enige i denne vinklingen.

- Selv om vi bare tar ett skritt ad gangen, så går det i hvert fall fremover. Vel så viktig er det at den nye tekniske standarden har bidratt til økt oppmerksomhet knyttet til energi som vi ikke har hatt tidligere. Vi har merket et sterkt påtrykk på mer ambisiøse energiløsninger helt siden ny TEK 07 ble lansert. Og har vi først oppnådd slik energioppmerksomhet, blir det lettere å skape gjennomslag for stadig skjerping som myndighetene allerede har signalisert vil komme. Og dette vil igjen føre til at rådgiveren får være der han bør være i et prosjekt, nemlig i sentrum for begivenhetene. Vi er der i dag i mange prosjekter, men ikke alltid i de prosjekter som er planlagt som totalentrepriser, kommenterer Smelhus.

Endret holdning
Overgangen til den nye posisjonen til energirådgiveren opplevde Hjellnes Consult tydelig i forbindelse med byggingen av det nye Bjørvika-bygget til skatteetaten som ble innflyttet rett før jul. Dette er bygget etter den gamle tekniske forskriften (TEK 96). Som rådgiver ble Hjellnes kontrahert sent etter at entreprenør var valgt. Premissen var da lagt slik at muligheten til å påvirke energibruken var liten.
Før rådgiver ble engasjert, var det besluttet at det skulle bygges etter gammel TEK. Allikevel ønsket ROM Eiendom og Skanska å få vurdert hva det ville innebære av konkrete tiltak å gå over til nye forskrifter. Hjellnes Consult ble derfor bedt om å utarbeide en rapport om hvordan bygget kunne videreutvikles og oppgraderes til TEK 07. Skanska hadde et kommende bygg på nabotomten i tankene med den samme byggherren. Videre ble rådgiverselskapet bedt om å holde kurs for personell hos Skanska om hva det nye energidirektivet med byggklassifisering etter energiparametre vil bety.

- Energispørsmål har fått en langt mer fremtredende plass når Skanska etter hvert skal starte prosjekteringen av det nye bygget på nabotomten. Hos Skanska har det tydeligvis opparbeidet seg en forståelse for at vi må tidlig inn i utviklingsarbeidet. Ennå er det ikke skrevet en endelig kontrakt, og det er ikke tatt noen avgjørelser på energiløsninger. Så langt har arkitekten bare tegnet skallet, opplyser Smelhus.

Ambisiøst Oslo Tower
Hjellnes Consult er sterkt involvert med oppdrag i forbindelse med utvikling og utbygging av Økernområdet i Oslo. Et spennende prosjekt her er Oslo Tower hvor byggherren Oxer Gruppen, anført av OKK Entreprenør som igjen har alliert seg med Enova, har sterke ambisjoner når det gjelder energieffektivitet.

- Dette hadde vi lyst til å være med på. For det første er energi og miljø er satsningsområder for oss. Derfor ønsker vi å være med på prosjekter som ligger helt i tet. Dessuten anser vi Økern for å inngå i vårt nærområde hvor vi burde ha de beste forutsetninger for å gjøre en god jobb, kommenterer Smelhus.
Oslo Tower er et gigantisk administrasjonsbygg med et næringsareal på 65.000 kvadratmeter. Prosjektet består av tre kontorlameller over et fellesområde med kantine, forretninger, auditorium og vrimleareal.

Gjevt å vinne
OKK Entreprenør gikk ut i markedet for å skaffe seg den beste kompetansen. Dette ble håndtert gjennom en prekvalifisering hvor noen få rådgivere ble innbudt. Disse skulle gi tilbud på en ideskisse som var utarbeidet samtidig som rådgiverne skulle dokumentere egen kompetanse på definerte fagområder.

- Vi jobbet mye med vårt tilbud, og etter noen avklaringsrunder landet OKK Entreprenør på oss når det gjelder energi. I ettertid kom vi også inn på elektro sammen med vår samarbeidspartner Cowi. Vi er også forespurt når det gjelder miljøkompetanse, men der er det foreløpig ingen avklaring, forteller Smelhus som innrømmer at det var gjevt å vinne i en slik konkurranse mot de beste.

- Vi sitter i prosjektutviklingsgruppen for fase 1, forprosjekt, som leveres i disse dager. Der er vi en viktig premissgiver, mens arkitekten er blitt nødt til å støtte opp med gode energiløsninger. Dette er en helt annen tilnærming enn den vi har vært vant til. Her er det vi som sitter i førersetet, mens arkitekten innenfor en del gitte områder må tilpasse seg teknikken, forteller Smelhus som opplyser at Oslo Tower har ambisjoner om å få A-klassifisering med passivhusnivå basert på høringsutkastet til den kommende energimerkeordningen.

Inne og ute
Risløkka Kompetansesenter er et annet prosjekt i Økern-området hvor Hjellnes Consult er engasjert av kommunale Oslo Undervisningsbygg. Dette er også et stort prosjekt med et bruttoareal på 40.000 kvadratmeter.

- Også her har byggherren satt seg ambisiøse energimål. Likevel utarbeidet de et skisseprosjekt nærmest uten å involvere rådgivere. Vi har imidlertid jobbet med forprosjektet for å gjøre bygget energieffektivt, kommenterer Smelhus.
Et bygg som Hjellnes Consult er mindre stolt over å ha deltatt i når det gjelder energispørsmål, er Akerselva Atrium som nå er i sluttfasen.

- I dette prosjekt ble vi kontrahert helt til slutt etter at alle premisser var lagt. Dette førte blant annet til at vi slet mye med å finne plass til sjakter og tekniske rom. Prosjektet er et godt eksempel på at tekniske fag ikke har vært sterkt nok involvert i de tidlige fasene. Her ble det jobbet i motsatt rekkefølge av hva man bør for å få et godt sluttresultat, kommenterer Smelhus som registrerer at nye næringsbygg bruker mer energi enn eldre.

Kompetansekonkurranse
Deler av sin fremtidsrettede energikompetanse fikk Hjellnes Consult testet ut da selskapet for noen år siden vant idé-konkurransen om å bygge Europas mest energieffektive næringsbygg i Bjørvika.

- Her fikk vi prøvd oss skikkelig. Vi måtte foreta mange vurderinger og regne på mange forskjellige modeller. Dette lærte vi mye av, og denne kunnskapen har vi senere dradd med oss til nye prosjekter, avslutter Smelhus som synes det var synd at ikke spydspiss-prosjektet ble realisert.