Støtte til forskningsprogram

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa gir to millioner kroner til NTNU i 2009 for å støtte et 5-årig forskingsprogram om kommunal og fylkeskommunal eiendomsforvaltning.

- Jeg er opptatt av at kommuner og fylkeskommuner skal ha gode forutsetninger for å drive god forvaltning, drift og vedlikehold av egne bygg, sier statsråd Kleppa.

Forskingsprogrammet til NTNU handler om utvikling og forvaltning av offentlige bygninger i et livsløpsperspektiv og er en oppfølging av Eiendomsforvaltningsutvalget sin utredning "Velholdte bygninger gir mer til alle". Programmet ble startet opp i 2008 og fikk i fjor et tilskudd på 1,5 millioner kroner fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Hovedperspektivene for programmet er rettet inn mot de sentrale utfordringene, og omfatter:

  • Eierrettt forsking for bedre styringsmodeller og bedre data- og avgørelsesgrunnlag
  • Forvaltningsrettet forsking for å utvikle bedre system for planlegging og utføring av FDVU-oppgaver, blant annet utvikle system for bedre budsjettering og regnskap, innkjøp og avtaler
  • Brukerrettet forsking for å utvikle metoder for å kartlegge brukerbehovene innenfor ulike tjenester
  • Bygningsrettet forsking for å utvikle bedre basiskunnskap om tekniske løsninger i et levetidsperspektiv

 

Organisasjonsrettet forsking for å utvikle samspillet med andre kommunale tjenester og forholdet til infrastruktur (for eksempel byutvikling).

- Målet er på lang sikt bedre eiendomsforvaltning og dermed bedre arbeidsmiljø og bedre bygg for tjenestemottagerne. Jeg forventer også at det blir utviklet kunnskap og effektive verktøy som gir bedre grunnlag for politisk styring og faglig forvaltning av eiendommene som kommuner og fylkeskommuner disponerer, sier Kleppa.