LO ber næringslivslederne dempe lønnsfesten

LO mener norske næringslivsledere har hatt en urimelig god lønnsutvikling sammenlignet med vanlige arbeidsfolk. Også politikerne får sitt pass påskrevet.

- Stortingets kommisjon for politikerlønn må begynne å følge rammeberegningene fra de sentrale oppgjørene, slik at den ikke på nytt deler ut for mye, heter det i innstillingen fra LO-sekretariatet foran årets lønnsoppgjør.

I innstillingen som er oppe til behandling på tirsdagens representantskapsmøte i Folkets Hus i Oslo, går LO i rette med næringslivslederne som organisasjonen mener har sikret seg for mye i lønningsposen.
- Det er naturlig å iverksette en særlig oppbremsing av lønnstillegg, opsjoner og bonusordninger for toppledere, mener LO.

Mandag la Teknisk beregningsutvalg fram en rapport som viser at direktørene i finansnæringen fikk en lønnsvekst på hele 28,6 prosent i fjor. Til sammenligning økte vanlige lønnsmottakere lønna med 6 prosent i snitt.
Problemene finanskrisen har skapt for norsk næringsliv gjør at årets mellomoppgjør forventes å bli moderat. LOs hovedmål er å hindre tap av arbeidsplasser, men krav om bedring av kjøpekraft og økt innsats for likelønn og lavlønnsgrupper vil stå sentralt når organisasjonen setter seg til forhandlingsbordet.

I offentlig sektor blir tjenestepensjon et hovedtema ved siden av lønn. LO vil sikre arbeidstakere i stat og kommune en ordning som tilsvarer trepartsavtalen for AFP som ble inngått under fjorårets hovedoppgjør.